Sameby vill skjuta sändarförsedd björn

Udtja sameby har ansökt om skyddsjakt på en sändarförsedd björnhona med ungar, som tidigare ingått i ett forskningsprojekt.

Björnhonan befinner sig mitt i samebyns kalvningsland tillsammans med tre fjolårsungar. (arkivbild)

Björnhonan befinner sig mitt i samebyns kalvningsland tillsammans med tre fjolårsungar. (arkivbild)

Foto: Per_Lundstrom

Jokkmokk2018-05-03 13:03

Tack vare GPS-koordinater från sändaren vet samebyn exakt var honan har sitt ide. I skyddsjaktansökan, som nyligen skickats in till länsstyrelsen, finns till och med en karta bifogad.

Björnhonan är kallad Tjirsja i forskningsprojektet, som avslutades i november 2017.

Enligt samebyn finns det tecken på att honan rört sig utanför sitt ide. Eftersom hon har tre fjolårsungar och finns mitt i samebyns renkalvningsland anses hon som en mycket svår predator. Tack vare att hon deltagit i projektet finns detaljerad information om hur många renkalvar som hon tagit tidigare.

Länsstyrelsen har ännu inte fattat något beslut i ärendet.

– Det är lite kluvet. Vi vet att hon är en särskilt skadegörande individ men samtidigt är informationen gammal. Dock är det så att björnhonor med tvååriga ungar är de som tar mest kalvar, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Hon anser att fallet är extremt.

– Björnen har ännu inte gjort någon dokumenterad skada i år. Jag har varit i kontakt med forskarna och enligt dem finns det tecken på att hon gått tillbaka i idet. Mig veterligt har vi aldrig hanterat någon skyddsjaktansökan på en björn i ide. Men det är inte till hennes fördel att hon, ur hennes synpunkt, valt ett optimalt hem. Det vill säga mitt i kalvningslandet.

Att björnhonan tidigare varit med i ett forskningsprojekt anser inte Danell har någon betydelse.

– Det är inte en faktor att beakta.

Målsättningen är att ta ett beslut i ärendet i veckan.

– Vi får se vad vi kommer fram till. Det är en del att ta hänsyn till, säger Anna Danell.

Till tidningen Svensk jakt säger forskaren Ole-Gunnar Stöen att sändaren som björnhonan har på sig kommer att falla av i juni, samt att anledningen till att samebyn fått koordinater på var björnhonan befinner sig är att det var en del av avtalet mellan forskarna och samebyn. När uppgifterna lämnades i oktober var forskningsprojektet ännu inte avslutat.

Forskningsprojektet som bland andra Udtja sameby medverkat i har drivits av Skandinaviska björnprojektet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om