För Katarina Sundelin, boende i Sakajärvi, är det skönt att ha fått besked efter en lång väntan, men helst vill hon inte flytta från gården där släkten bott sedan 1850.
– Det är inte bara att flytta, de berövar oss den livsstil vi har valt, säger hon.
Hon är kritisk till att bolaget har så bråttom med att flytta de boende.
– De har en plan att öppna en gruva i Liikavaara men de har inte ansökt om tillstånd, det låter som att det är så bråttom och jag förstår inte varför, säger Katarina Sundelin.
Under måndagskvällens möte meddelande Boliden Aitik vilken ersättningsmodell gruvbolaget kommer använda. Permanentboende kommer få två olika erbjudanden: ett nytt hus som är likvärdigt med huset de bor i nu eller en summa pengar där ersättningen motsvarar marknadsvärdet plus 25 procent. Ägare till fritidsfastigheter erbjuds en köpesumma som motsvarar marknadsvärde plus 25 procent samt att under en period få hyra fastigheten. Boliden har begärt förtur i kommunens tomtkö med upp till 20 tomter på Repisvaara. Ett antal ersättningstomter finns på Andra sidan, Nattavaaravägen, Leipojärvi, Dokkas, Tallbacken och Koskullskulle.
Gällivares kommunalråd Lars Alriksson (M) menar att man från kommunens sida vill vara behjälplig i att hitta tomter.
– Som jag förstod det så är behovet för tomter för 2020 och vi bedömer att vi kan få andra tomter än just Repisvaara södra tills dess. Vi har ett snabbare avvecklingsbehov för de boende i Malmberget och en underliggande bostadsbrist. Men vi ska ha tomter tills dess att de behöver dem, säger han.
Byborna har efterlyst ett starkare stöd från kommunen och Alriksson säger att kommunen gör vad de kan.
– Vi kan vara med att titta på områden men det är mer en fråga mellan varje fastighetsägare och Boliden, säger Lars Alriksson.
Christine Nilsson, kommunikationsansvarig på Boliden, säger att Liikavaaras tidsplan ligger lite längre bort, 2023.
– Vi kommer att starta ett förprojekt och avser att lämna in en bearbetningskoncession för Liikavara i år, det finns inte i dag, säger hon.
– Jag har full förståelse för att man tycker att det går fort och det ligger på oss att lösa det här. Vi kommer ha en individuell dialog med fastighetsägarna, säger hon.
Vad gäller E10:an är inget klart i dagsläget men det är en fråga bolaget måste lösa.
– Antingen placera verksamheten längre bort men då får man inte tag på mineraliseringarna, eller dra om E10. Det finns olika alternativ som vi tittar på men inget är klart i dagsläget, säger Christine Nilsson.