Så undviker du inbrott i höst

Inbrotten i fritidshus ökar under höstmånaderna – och värst är det i Oktober. För att minimera stöldrisken finns en rad åtgärder man bör se över.

18 september 2017 11:48

Försäkringsbolaget If har kartlagt inbrottsrisken för fritidshus och det är under höstmånaderna som tjuvarna ligger i som mest – värst är det i Oktober.

- Förra året anmäldes över 20 procent fler inbrott i fritidshus i oktober än under övriga månader, året innan dess var det 13 procent fler än genomsnittsmånaden, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för säkerhetsförebyggande arbete på If skadeförsäkring.

Mer än hälften av inbrotten i fritidshusen sker mellan Oktober och April, eftersom de flesta husen är obebodda. Totalt sett har inbrotten minskat något under åren – däremot är de föremål som stjäls i regel dyrare än förr, eftersom många lämnar kvar dyr hemelektronik i stugorna under vinterhalvåret. Det första man bör göra för att undvika inbrott är att installera ett gediget dörrlås.

- Tjuven väljer alltid den lättaste vägen. Ett bra skalskydd försvårar jobbet för tjuven. Med en bortasäker låsning av dörrarna kan man till exempel förhindra att tjuven enkelt kan bära ut stöldgodset. Låsningen innebär att man inte kan låsa upp dörren inifrån utan nyckel. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster, säger Lars Silfverswärd.

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se

10 tips för skydd mot inbrott och stöld

•Installera låsbara fönsterlås till alla fönster

•Använd godkänt hänglås med kätting eller vajer för värdesaker som förvaras utomhus under vintern, som till exempel trailer, cyklar, stegar

•Lämna inte stöldbegärliga saker i stugan. Dyr hemelektronik, sprit och annat är tyvärr intressant för tjuvar

•Märk föremål med Märk DNA så att dina värdesaker blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast.

•Använd utomhusbelysning med rörelsesensor

•Om du har en båt på en släpvagn på din tomt under vintern - säkra släpvagnen med ett godkänt släpvagnslås

•Installera hemlarm – det har en avskräckande effekt samtidigt som man slipper gå runt och oroa sig över om någonting har hänt under vintern

•Om ett hemlarm känns lite stort för sommarstugan, kan övervakningskameror vara ett alternativ för att hålla lite koll på stugan under vintern

•Använd GSM-baserad fjärrkontroll som gör att du kan styra el-uttag med din mobil (genom app eller SMS). Denna är också bra för att sätta på (och stänga av) el-drivna värmeelement om det blir för kallt i huset

•Be en granne titta till huset med jämna mellanrum om du själv inte har möjlighet att se efter det

Källa: If

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Nyström