Så slår överfisket mot Torne älv

Laxvandringen i Torne älv har haft två dåliga år i rad. Nu sätts press på att Finland ska senarelägga sitt kustfiske – och att fuskarna i Östersjön ska kontrolleras hårdare.

47 028 laxar vandrade upp i Torne älv 2018, mer än 50 000 färre än 2016.

47 028 laxar vandrade upp i Torne älv 2018, mer än 50 000 färre än 2016.

Foto: Maria Åsén

haparanda2019-03-06 09:40

Naturresursinstitutets siffror på vandrande laxar i Torne älv har förvisso varierat kraftigt från år till år, men är ändå slående för senaste åren. 2016 räknade man till nästan 100 000 laxar. 2017 och 2018 nådde man inte ens upp till halva siffran.

– Enligt forskningen behövs det större uppgång för att långsiktigt säkra laxbeståndet. Det som skiljer Torneälven är att det är den särklass största producenten av vildlax av alla östersjöälvar. Därför är det särskilt viktigt att värna om Torne älv, säger länsrådet Johan Antti som dessutom är ordförande i finsk-svenska gränsälvskommissionen.

Kommissionen har en del kritik mot finska förslaget till fiskestadgar för 2019. Från finskt håll vill man fortsätta att ligga ett par veckor före Sverige i starten av havsfisket. Det här fisket vid Torneälvens mynning menar kommissionen kan begränsa vandringen i älven.

Torne-Lainio-Muonio älvars förening är hårdare än så när de lämnar sitt yttrande om finska jord- och skogsbruksministeriets förslag.

”Finlands tidigarelagda kustfiske, från och med 1 maj, avslutar brutalt flera tusen vildlaxars uppfärd och uppstigning till sina lekälvar.”

Förslaget är dessutom en fortsättning på det totala fiskeförbudet i älven från 15 september.

– Jag tycker inte att det är rimligt att allt fiske stängs. Det finns inte i Kalix, Råne eller i någon annan älv, säger Johan Antti.

Antti förklarar att de finska och svenska myndigheterna ska träffas snart och finska regelverket brukar vara klart i mars-april och svenska i mitten av april.

Men oavsett vad man kommer fram till för små regeländringar när det kommer till älvfisket är det mer eller mindre petitesser i sammanhanget. Det är havsfisket som är det som slår mot laxen i Torne älv, menar Antti.

Vi är inte några änglar i norra Sverige. 2018 övertrasserades kvoten med drygt 3 700 laxar. Men tjuvfisket är ett ännu större problem. Internationella organisationen Ices pekar till exempel ut Polen som ett problemland där har man felrapporterat över 30 000 laxar.

– Det sker så mycket okontrollerat uttag i hela Östersjön, utan att peka ut vare sig polacker, svenskar eller finländare. Vill man ha koll på det här ska man inte sila mygg och svälja kameler. Det är ett jättebra tänk att försöka hålla ihop yrkesfisket genom att dela ut rättvisa kvoter. Men vill man verkligen värna fisktillståndet så måste man ha en ännu mer strikt politik, säger Johan Antti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om