Så ska oppositionen ta över regionen

Sjukvårdspartiet vill ta makten tillsammans med M, L och C – som alla är positiva till ett samarbete. "Vi har haft lätt att komma överens", säger Linda Frohm (M).

Foto: Maria Lindgren

Luleå2018-05-18 12:54

Efter förra valet var det Moderaterna som till satte slut stopp för Kenneth Backgårds (NS) chanser att bli landstingsstyrelsens ordförande.

Sedan dess har oppositionspartierna inte haft något formellt samarbete, men nu är Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet alla inställda på att bilda regionledning med Sjukvårdspartiet. Enligt vår opinionsmätning kan de fyra partierna tillsammans ha en majoritet av regionfullmäktige bakom sig efter valet.

De tre borgerliga partierna håller redan nu på att utforma en gemensam reformagenda och samtal med NS har också förts i omgångar.

– Sådana diskussioner pågår. Viktigt att vi är på samma våglängd och är beredda från dag ett om vi får ta över, säger Nils-Olov Lindfors (C).

Han tycker att C och NS har många gemensamma nämnare, som viljan att satsa på de mindre sjukhusen och göra insatser på personalsidan för att kunna behålla fler medarbetare och kapa vårdköerna.

– I många viktiga frågor ligger vi väldigt nära varandra.

Även oppositionsrådet Jens Sundström (L) bekräftar att samtal mellan partierna har förekommit. Han ser också att flera saker förenar NS med de borgerliga.

– Det handlar mycket om synen på patientens roll i sjukvården. Ingen hemlighet att vi önskar att patienten ska ha en starkare ställning och kunna välja lite mer i vården, säger han.

Anser du att även NS står för det?

– Absolut. Vi har en gemensam syn med dem att det som gått sönder allra mest är vården på våra små vårdenheter och våra i mindre kommuner. Sedan kanske vi inte alltid vill vrida tillbaka klockan och göra som vi gjort tidigare – som de vill – men att lösa det som inte fungerar är vi överens om.

Linda Frohm, som tar över som gruppledare för M efter valet, ser i första hand L och C som koalitionspartners. Men samarbetet behöver breddas för att det ska vara möjligt att bilda en majoritet – och då ser hon ett samarbete med NS framför sig.

– När valresultatet finns behöver vi sätta oss ned och ha en diskussion, men vi har under mandatperioden och innan dess haft väldigt lätt att komma överens med Sjukvårdspartiet. Jag tror det kommer gå bra, säger Linda Frohm.

Hon utesluter samarbete med två partier: Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

– Jag ser i opinionsmätningen att befolkningen vill ha en förändring. Då skulle det vara ett svek att bilda majoritet med S.

Även Nils-Olov Lindfors och Jens Sundström stänger dörren för ett blocköverskridande samarbete med S.

– Uteslutet av minst tre skäl. Den ideologiska skillnaden är nog det minsta problemet, men de två stora är att de har vuxit ihop med makten i Norrbotten och att de som sitter i S ledning nu inte har visat att de faktiskt vill något med vården och klarar av att styra den, säger Sundström.

Undersökningen

Opinionsläget, sett till regionvalet i Norrbotten:

M: 11,8 % (8,8 %)

L: 4,0 % (3,5 %)

C: 6,3 % (5,4 %)

KD: 1,9 % (2,4 %)

S: 28,8 % (36,9 %)

V: 9,8 % (7,5 %)

MP: 2,9 % (4,4 %)

SD: 5,7 % (4,7 %)

NS: 27,8 % (25,3 %)

FI: 0,3 % (0,1 %)

Annat parti: 0,8 % (1,2 %)

Mätningen är utförd av Novus på uppdrag av NSD, Norrbottens-Kuriren, Piteå-Tidningen, SVT Norrbotten och SR Norrbotten. Undersökningen har genomförts per telefon och omfattar 1 003 intervjuer med slumpmässigt urval. Intervjupersonerna – 49 procent män och 51 procent kvinnor – är bosatta i olika delar av länet och har olika åldrar och utbildningsnivåer.

Opinionsundersökningen innehåller väljarbarometrar för riksdagsvalet i Norrbottens valkrets och till regionvalet. Dessutom ställdes ytterligare sex opinionsfrågor.

Intervjuerna genomfördes 4–22 april.

Källa: Novus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!