Lamporna slocknar och tv:n blir mörk. Ingen fara, tänker du som har både kamin och värmeljus. Men vad händer när du upptäcker att brunnspumpen inte kan ge dig vatten i kranen eller inte en enda radioapparat i huset går på batterier?
Nyckeln till att klara ett långt strömavbrott är att vara förberedd. Här har vi samlat experternas bästa tips på hur du klarar tre dygn utan el.
Värme
Se till att du har en värmekälla som inte går på el att ta till. Det kan vara en gasolkamin eller en vedkamin till exempel. Tänk dock på brandfaran och på risken att drabbas av koloxidförgiftning. En gasolkamin förbrukar enorma mängder syre och kräver att du har god ventilation. Många ventilationssystem slutar fungera när det är elavbrott så vädra kort men ofta. Använd inte gasspis som värmekälla. Den är inte konstruerad för att brinna flera timmar i sträck.
Blir det riktigt kallt – flytta in hela familjen i ett enda rum för att hushålla med värmen. Häng gärna en filt för fönstret som isolerar och täck golvet med mattor. Ta på varma kläder och var extra noga med att ha varmt på fötterna. En sovsäck kan vara räddningen på natten. Sov gärna tillsammans i en säng – en vilande människa avger lika mycket värme som en 70 watts glödlampa. Är du ensam – ordna med en "koja" under ett bord genom att lägga en madrass du kan sova på under bordet och skapa ett provisoriskt tält genom att lägga filtar över bordet.
Värmeljus ger både ljus och värme, men se upp med brandfaran. Och se till att du har tändstickor hemma. Ficklampor är så klart också ett smidigt sätt att se var du går i huset när det blir mörkt.
Mat och vatten
Se till att du har möjligheter att laga mat. Om du inte har vedspis så fungerar ett campingkök också bra. Att använda kolgrill inomhus är farligt, men kanske kan du laga maten utomhus? Har du ingen grill kan ett alternativ vara att ordna en säker plats för en lägereld ute.
Häll upp vatten i dunkar och flaskor innan vattentrycket försvinner. En vuxen person behöver cirka tre liter vatten per dygn. Behöver du dryga ut vattnet genom att till exempel smälta snö – rena det innan du använder det. Det gör du genom att hälla smältvattnet genom ett kaffefilter och därefter koka det i tio minuter.
En välfylld frysbox klarar att hålla maten frusen i ett par dygn – förutsatt att du inte öppnar den ofta. Är det vinter ute kan du kanske förvara maten utomhus, skyddad från vilda djur. Om maten ändå blir förstörd kan du få ersättning via din hemförsäkring. Mat som ska förvaras i kyl riskerar att frysa ute, men kan klara sig om du isolerar kring den med papplådor eller frigolit.
Information och kommunikation
Lyssna på lokalradion efter information. Till exempel kan du få veta var man kan hämta mer vatten, var det anordnas värmestugor eller hur det går med reparationerna på elnätet. Se till att du har en radio som går på batterier och att du även har extra batterier hemma. Ta kontakt med dina grannar och utbyt information. Telefonstationerna är förberedda med reservkraft, men den räcker bara under begränsad tid.
Övrigt
Har du inte tillgång till ett utedass kan toalettbestyren försås bli knepiga eftersom vattentoaletten kanske inte går att spola. Bästa rådet är att använda en hink med en plastsäck i, alternativt sätta en plastpåse i toaletten.
Slå av alla eldrivna element och apparater som drar mycket ström. När elen kommer tillbaka kan säkringarna gå om allt slås på samtidigt. Slå på dem allt eftersom när elen återvänt istället.
Källor: IF, Din byggare, Eon, Energimyndigheten, DN