Så bygger du staket

Ett vackert staket för att rama in din trädgård, eller ett staket för att slippa insynen från grannarna. Att bygga staket är ganska enkelt, även för den minst händige.

14 maj 2019 18:00

Det första du bör göra är att kolla upp markförhållandet där staketet ska byggas. Det finns flera olika varianter för infästning av stolparna. Antingen kan du gjuta egna plintar, köpa färdiga betongplintar eller slå ned jordankare i marken. I det här fallet valde vi att köra med stolpskor på altanen eftersom att den var i gott skick och inte behövde bytas ut.

Med stolpskor är det enkelt som en barnlek att fästa stolparna. Genom att förborra innan man skruvar fast stolpskorna i altanen undviker du att träet spricker. Kom ihåg brickan mellan skruven och plattan.

Vi valde att ha cirka 80 centimeter mellan varje stolpe och valde den grövre varianten (95x95) av stolpe för att få bättre stabilitet.

Genom att köpa färdiggrundat lockläkt sparade vi mycket tid och kunde i lugn och ro bygga staketet utan att behöva oroa oss för regn.

Att tänka på när du bygger ett staket är att det med tiden kommer att brytas ned av fukt om du inte är noggrann med detaljerna. Konstruera ditt staket så att vatten leds bort från stolpar, reglar och brädor. Alla ytor som sticker upp ska antingen sågas av snett så att regn- och smältvatten kan rinna av, eller kläs med stolphattar.

För att ditt staket ska kunna stå emot kraftiga stormar behöver vinden kunna blåsa igenom staketet. Vill du ha mycket insynsskydd kan du exempelvis uppföra en öppen konstruktion med brädor förskjutna på båda sidorna av spikreglarna.

Välj impregnerat trä eller annat träslag som tål markkontakt. Om stolparna inte är impregnerade eller är av annat trä som inte tål kontakt med marken så kommer de att börja ruttna efter endast ett par år. Det innebär att ditt staket riskerar att välta med tiden.

Checklista – detta behöver du

Du kan behöva olika typer av material och verktyg baserat på hur avancerat staket du planerar bygga och hur du väljer att fästa staketet.

Men det som du alltid behöver är:1 Verktyg: Såg (fogsvans och kap/gersåg), skruvdragare, vinkelhake och vattenpass.

2 Material: Virke anpassat efter önskemål. Reglar samt spjälor för staketet.

3 Övrigt: Träskruv, byggvinklar och en penna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tidningen Extra