Nu har bygglovsansökan för det nya badhuset i Kiruna skickats in. Simhallen ska stå i nya centrum och prislappen är beräknad till 350 miljoner kronor och väntas vara klart 2022.
– Det blir en större simhall än vi har idag och en av de byggnader vi har valt att satsa extra mycket på. Det är ett brett bad för alla. Barnfamiljer och äldre är prioriterade grupper. – Kostnaden täcks inom ersättningen vi får från LKAB eftersom vi har möjlighet att fördela om pengarna vi får för bland annat brandstationen och gymnasieskolan utifrån hur behoven ser ut idag, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).
Kirunabostäders vd Mats Dahlberg säger badhuset ska bli familjens mötesplats med plats för äventyr men att det inte är något äventyrsbad.
– De är dyra både att bygga och att driva och inträdena kostar därefter vilket hade medfört att man kanske inte hade haft råd att gå och bada mer än någon enstaka gång per år. Politikerna har prioriterat att man ska ha råd att gå dit kontinuerligt, säger Dahlberg.
I badhuset finns bland annat två vattenrutschkanor som går utanför byggnaden, relaxavdelning, två multibassänger som kan användas till vatten- och sjukgymnastik och simundervisning samt en hopp- och lekbassäng med svikter upp till fem meter. Motionsbassängen är 25 meter som i nuvarande simhallen men ska utökas från fem banor till tio. Det ska även finnas en varmpool och ett större familjebadsområde.
– Där kommer det att finnas bassänger med olika djup, strömmande kanaler och rutschkanor för de minsta, säger Dahlberg.
Neonskylten från det nuvarande badhuset ska placeras på den nya byggnaden. Mats Dahlberg säger att det är flera kulturföremål som följer med från gamla Kiruna och att urvalet sker i samarbete med kommunantikvarien.
– Man ska ha en igenkänning. En öppen spis med tillhörande tegelvägg från det gamla stadshuset ska placeras i relaxen och kakel från den gamla bassängen blir en mosaikvägg till exempel, säger Dahlberg.
I den ursprungliga planen fanns även ett utrymme för ett gym vilket skrinlades.
– Det finns flera privata gym så varför ska kommunen då bygga ett till som konkurrerar med näringslivet? En relaxavdelning passar i ett badhus och det kanske attraherar flera grupper än de som vanligen går till badhus, säger Gunnar Selberg.