S lovar pengar till ambulanssjukvård

27 februari 2018 12:27

Socialdemokraterna lovar en kvarts miljard mer till ambulanssjukvården från 2019. Ett syfte är att öka antalet ambulanshelikoptrar i landet, uppger statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i Gällivare.

– Alltför ofta är det ekonomin som avgör varför tillgången till snabb vård är så olika, säger Löfven i ambulansgaraget på Gällivare sjukhus.

För att vården ska bli mer jämlik vill därför Socialdemokraterna satsa en kvarts miljard på ambulanssjukvården från 2019, och en permanent förstärkning med en halv miljard från 2020.

Hur pengarna ska fördelas, om regeringen får fortsatt förtroende efter valet i september, blir enligt Magdalena Andersson en fråga för Sveriges kommuner och landsting att komma överens om med regeringen.

– Vi vill bygga ut täckningen för ambulanshelikoptrar, så att det finns fler i landet, men vi vill också stärka ambulansverksamheten generellt, säger Andersson.

Målet är att responstiden på de allvarligaste larmen, så kallade prio 1, ska vara 15 minuter i hela landet, enligt Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa