Den som törstar efter värme behöver inte ta en charterresa. I stället kan man ta klivet in i värmen i något av de växthus som finns runt om i länet.
Inne i växthusen på Rutviks handelsträdgård arbetas det för fullt. När man tittar in där får man en försmak av vad som väntar på oss när snön har smält.
– Den här tiden är superhärlig. När man får plantera och se hur det växer. Bara doften av fuktig jord får mig på bra humör, säger 34-åriga Maria Sundberg som arbetar i handelsträdgården.
Hon och Grete Minde är i färd med att plantera pelargonsticklingar i krukor. Det är sorter som i första hand ska användas utomhus så nu har de ett par månader att växa till sig på.
– Jag blir glad när jag kommer på jobbet. I synnerhet nu när det är så vintrigt ute. Samtidigt är det här en väldigt intensiv tid men man vet ju att det är tidsbegränsat. Annars hade man nog inte orkat, säger Maria Sundberg.
Den här vintern har några av länets större växthus rasat under snömassorna. I Rutvik har Stefan Enström som äger handelsträdgården haft fullt sjå med att skrapa av snö från växthustaken.
Med sju växthus att se till har han fått motion så det räcker.
– Ja, herregud. Det har varit mycket snöskrapande. Tack och lov slipper man skrapa taket på det här stora, säger han och blickar upp mot taket där han står bland blommorna i trädgårdens största byggnad.
Där har snön istället kanat ned tack vare att man har hållit varmt där under hela vintern. Växthusets sidor är därför inbäddat i snövallar. Han lider med de odlare som har fått sina växthus förstörda.
– För en liten företagare är det stora pengar det handlar om. Det här växthuset som vi står i nu kostar ungefär två miljoner kronor att bygga. Rasar det på grund av snömassor finns det aldrig någon försäkring som täcker. Det vore en ekonomisk katastrof, säger han.
Nu är risken för snöras förhoppningsvis över för det här året. I stället kan man nu koncentrera sig på att driva upp alla de plantor som ska säljas till sommaren. Precis som systerdottern Maria Sundberg tycker han att april och maj är den roligaste tiden på året som odlare.
– Det är nu det växer här som mest och det tröttnar man aldrig på att uppleva. Men det är också jobb i stort sett dygnet runt i och med att man startar alla hus där värmen ska kollas. Och pannorna stannar som regel två på natten. Sedan är det ju väldigt mycket vattning och skötsel, säger han.
Även om Stefan Enström äger trädgården handlar det om ett företag som verkligen engagerar hela familjen. Där arbetar också hans systrar Åsa Söderlund och Lena Sundberg. Utöver det finns också dottern Anna Persson och systerdöttrarna Maria Sundberg och Lisa Sundberg med i laguppställningen.
– På sportlov brukar vi också ha en del barnbarn som kommer hit och hjälper till. Sedan är ju min mor här och städer och hjälper till lite också. Då är vi en riktigt stor familj, säger han.
Vilka är de populäraste växterna och blommorna?– Ser man på sommarplantorna är det fortfarande lobelia, tagetes, petunia och penséer. Bland de lite större blommorna är det pelargoner.
Något annat?– Även hängväxterna är väldigt omtyckta. Där finns ju bland annat surfinia.
Man märker ju också att människor som kommer hit ofta är glada?– Jamen så är det. En kund som går för att handla blommor är nästan aldrig på dåligt humör. Det tillhör livets goda. Vi får en positiv kund som kommer hit och det är ju härligt. Köper de blommor som sedan förstörs av frosten är de ju inte lika glada. Vi vill ju sälja och ge råd så att de lyckas.
Det är nästan så att ni kunde ta entrébiljetter för att få en försmak av sommaren?- Ja men de får komma hit och titta om längtan efter grönska blir akut. Vi behöver inte ta entré (skratt).