Parkdag - då trotsade folket kylan

Den ligger mitt i fyrkanten och i helgen hade den en egen dag.Det var Ekoparkens dag i Rosfors.- Parken betyder mycket för oss, säger Eje Eriksson, ordförande i Sjulsmark skoter & Fiskevårdsförening, som arrangerade dagen tillsammans med Sveaskog.

Dan Johansson från Luleå trivdes på Ekoparkens dag i Rosfors. Han tog upp fyra fiskar på 50 minuter. FOTO: leif hammarström

Dan Johansson från Luleå trivdes på Ekoparkens dag i Rosfors. Han tog upp fyra fiskar på 50 minuter. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

ROSFORS2009-07-06 06:00
Parken i Rosfors är en av 14 ekoparker - alla är inte invigda - runt om i Norrbotten och invigdes för fem år sedan. Den sköts av skoter & fiskevårdsföreningen i samarbete med Sveaskog.
- Vi håller igång skoterlederna och ser till så parken är välskött.Vi har ett skötsel- och samarbetsavtal med Sveaskog, säger Eriksson.
Parken ligger i ett område med höga naturvärden och är lättillgänglig.
Den ligger vackert till, är välskött och brukar också vara välbesökt. Framförallt av skoteråkare och fiskare, men också många barnfamiljer brukar söka sig dit.
Ekoparken har flera sevärdheter. Till exempel Rosfors herrgård, Rosån, Rosfors bruk, Lustgården och Ristjälsgruvan.
- Ekoparken är ett led i Sveaskogs naturvårdsarbete. Rosforsparken är också lite speciell, säger Ann Eklund, skogsansvarig vid Sveaskog.
Välbesökt
Det var femte året i rad som Sveaskog och den lokala föreningen arrangerade parkdagen. I år hade man otur med vädret. Sommarvärmen hade tagit paus och det var inte mer än tio-tolv grader varmt. Men dagen lockade ändå ett stort antal intresserade.
Sveaskog bjöd på hamburgare och läsk, en tipsrunda anordnades, barnen hade en egen fiskdam och sist, men inte minst, var det fiskepremiär i Nävertjärn.
God fångst
Den kommer Dan Johansson från Luleå att minnas med belåtenhet. På 50 minuter hade han fångat fyra rejäla fiskar - senare tog han upp ytterligare sex.
- Jag är född med ett fiskespö i handen, men det är faktiskt fyra år sedan jag fiskade senast, säger han.
Takterna verkar utan tvekan sitta i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!