Ytterligare en lavin under morgonen

Ytterligare en lavin gick under morgonen längs vägsträckan mot Ritsem och man kan ännu inte utesluta fler skador på vägen.

Raset vid Garnjela.

Raset vid Garnjela.

Foto:

RITSEM2010-05-17 13:36

Det varma vädret håller i sig i området och vattenflödet kommer med stor sannolikhet att fortsätta vara högt. I morse gick ytterligare en lavin i närheten av en åtgärdad del av vägsträckan.
Det medförde att vattnet tog en ny väg som delvis rubbade en nylagd vägtrumma. Nu jobbar kommunen med att säkra området och enligt senaste uppgifter har vattnet börjat rinna på ett korrekt sätt genom trumman.
Dygnet runt
Arbetet med att åtgärda de omfattande skadorna på vägen mot Ritsem har pågått dygnet runt sedan lördagen.
Men vädret i Norrbottensfjällen försvårar arbetet.
- Det mesta är emot oss just nu. Det regnar kraftigt och det är rejält varmt vilket ger en intensiv snösmältning. Det forsar rejält i alla vattendrag just nu, säger Alf Waara,enhetschef med ansvar för väghållningen i Gällivare kommun till TT.

Vägtrummor igensatta av is, sten och grus är det stora problemet men vid 06.30-tiden på måndagen lyckades man få upp en av de större trummorna.

Det finns ytterligare ett ställe där vägen underminerats med mer än halva vägbredden och även där kan en ny trumma bli aktuell. Övriga delar som fått mindre skador har åtgärdats den gånga natten.
"Tjänstgörande personal är slitna och behöver få sova efter att ha varit igång i två dygn. Arbetet att åtgärda skadorna återupptas under eftermiddagen" skriver Service- och Teknikförvaltningen i Gällivare kommun i ett pressmeddelande.
De uppger att vägen troligen blir farbar igen under kvällen. Innan trafiken släpps på kommer en grundlig besiktning av vägsträckan att genomföras.
Förnödenheter till de som är kvar
Sammanlagt 160 personer evakuerades från Ritsem till Stora Sjöfallet för vidare transport med bussar till Gällivare och Jokkmokk under helgen.
Inga olyckor eller personskador är inrapporterade och förnödenheter har flugits till de människor som fortfarande är kvar i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om