Första fångsten siktad i Ritsem

Trots lågvatten är de två fiskarna rätt nöjda med fångsten.- Nog var det rätt hyfsat, säger Per-Nikolaus "Nicke" Nutti.

Siken från Ritsem säljs  till finska restauranger.

Siken från Ritsem säljs till finska restauranger.

Foto: Kurt Engström

Ritsem2009-06-10 06:00
Söndagen den 31 maj försvann isen från Ritsem. Då fanns han och fiskekompisen Per-Henrik "P-H" Nutti redan på plats, redo för att sätta ut näten.
På tisdagseftermiddagen den 2 juni, när termometern visade på sex grader, var det så dags att leverera årets första fångst till Rönnbäcks fisk från Pajala.
- Det var lerigt, konstaterar Nicke Nutti som också berättar om bekymren med att hålla båten på rätt plats på grund av blåsten.
- När det blåser så här är det dubbelt så jobbigt, fortsätter han och berättar om den byiga vinden som kommer från flera håll.
Tidskrävande efterarbete
När väl fångsten tagits upp väntar det tidskrävande arbetet med rensning och till och med fjällning. Samt sortering efter sort och storlek i backarna som rymmer cirka 30 kilo.
- Det är ett statiskt jobb. Man kan få ont både i axlar och nacke, konstaterar han.
Att sedan få upp fångsten, cirka 500 kilo, krävde också sin man. Släpet fick backas ned till båten - sedan gällde det att gasa på för att ta sig upp.
Väl uppe på torra land konstaterar Per-Henrik Nutti att det börjar bli varmare.
- Jag är klädd som om det vore vinter, säger han och lättare lite på klädseln.
20 kilo per låda
I fiskebodan vägs fisken - cirka 20 kilo i varje frigolitlåda - som sedan bärs över till den väntande fiskbilen.
- Vi säljer vidare det de vill ha, mest sik, fortsätter Nicke Nutti som inser att det blivit en lång dag.
Den största delen består just av sik, en mindre av röding.
- Siken är rätt stor, rödingen mindre, säger han och fortsätter berätta att siken var borta hela 90-talet, då bestod fångsten av röding. Att teorierna är många om vad det berodde på.
Serveras på finska restauranger
Chauffören från Rönnbäcks fisk, Kjell Kumpula, har även han en lång dag. Vid niotiden på morgonen bar det av från Pajala. Sedan väntan i Ritsem.
- Jag ska stanna till på ett ställe till i Sjöfallet, säger han vid 17.30-tiden när bilen är lastad i Ritsem.
Han berättar också att merparten av siken ska till restauranger i Finland. Men först ska den packas i Pajala på onsdagsmorgonen.
Kumpala konstaterar också att det bara börjat, det är var första lasten. Nu väntar resor till Ritsem tre dagar i veckan.
Nicke och P-H Nutti gör sig klar för att ta båten tillbaka till sommarnästet. Nöjt kan de konstatera att vattennivån går åt rätt håll då den stiger med åtskilliga decimeter för var dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om