Sysslolösheten påverkar många

Verksamheten på asylboendet börjar struktureras och organiseras. Landstinget finns på plats permanent och aktiviteter planeras.

Foto:

RIKSGRÄNSEN2015-11-02 21:06

Det har gått två veckor sedan de första asylsökande kom till hotelllet i Riksgränsen som i vanliga fall är stängt för säsongen. Istället är det nu fullbelagt. Foajén är full av människor och ute i snön leker barn med kälkar och skidor som skänkts. Av de 620 asylsökande är cirka 100 barn, från nyfödda upp till tonåren.

Rita Wallberg, hotellchef, berättar att verksamheten nu börjar ta form. Det pågår också diskussioner med att arrangera distansundervisning i svenska via nätet med ideella lärare.

– Vi försöker se vad som finns för aktiviteter och en aktivitetsledare kommer att utses bland våra anställda. Gymet är väldigt populärt och vi har fixat till en liten innefotbollsplan, vi kommer att ha snögolf och lite annat. Nu har vi fått reflexvästar också så att de ska kunna röra sig ute mer säkert.

I hotellets matsal hjälper de asylboende till att servera mat, i sorteringen av de kläder som kommit in eller underhållssysslor.

– Att inte ha något att göra på dagarna är påfrestande för många. Många av dem vill hjälpa till och frågar om de inte kan få städa även om vi har personal.

Kacim Balkhi flydde från Afghanistan där han jobbade som lärare i bland annat engelska. Nu har har på eget initiativ startat undervisning i engelska och de få fraser han lärt sig på svenska.

Det är en blandad grupp som fokuserat upprepar fraser som "god morgon" och "hur mår du" efter honom.

– Det är ungefär 150 personer som går på mina lektioner. Men vi saknar undervisningsmaterial, papper och pennor, säger Balkhi.

Migrationsverket är på plats två dagar i veckan. De öppnar 10.00 men en timma innan är kön nästan femtio meter lång och frågorna är många.

– De flesta vill veta hur det går med deras ärenden och när de får sina pengar, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket.

0980-669 91

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om