"Roligt att någon annan ser det vi ser"

När nyhetsbolaget CNN listar hemliga europeiska skidorter finns Riksgränsen med på listan. "Det är fantastiskt roligt att någon annan ser det vi ser", säger Elin Jönsson, skidområdesansvarig i Riksgränsen.

SPECIELLT. CNN uppmärksammar Riksgränsen.

SPECIELLT. CNN uppmärksammar Riksgränsen.

Foto: Simon Eliasson

RIKSGRÄNSEN2016-03-30 07:11

CNN har listat tio bra och förhållandevis okända skidorter i Europa och på den listan finns Riksgränsen med.

Se CNN:s lista: "These ski resorts are Europe's best-kept secrets"

Att Riksgränsen uppmärksammas är också roligt eftersom platsen är så liten jämfört med andra skidorter, menar Elin Jönsson.

Riksgränsens besökare kommer huvudsakligen från Norrbotten, Nordnorge, Mälardalen och södra Sverige. Långväga besökare är rätt ovanliga.

CNN-reportern håller bland annat fram midnattssolen och norrskenet som speciellt för Riksgränsen. Och visst, norrsken ser man kanske inte lika ofta i Serfaus i Österrike eller Sainte Foy i Frankrike, som också är med på listan.

Men de flesta som reser norrut för norrskenet åker kanske till Björkliden för norrskensturerna där. Många av dem kommer från Asien och är inte skidåkare "per se", berättar Elin Jönsson.

– De flesta skidåkare som kommer hit kommer för de riktiga fjällen. Här känner man ju verkligen att man är ute till fjälls, säger hon.

Men att åka skidor i naturen har både för- och nackdelar. Vädret kan ju både förhöja och sabba upplevelsen.

– På en bra dag är det ju helt fantastiskt här. Men på en mindre bra dag kan det ju råda full storm och man kan varken ta sig hit eller härifrån. Det ingår liksom i paketet. Men uppskattar man den här naturnära andan kan man ju köpa det, säger Elin Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om