Protestmarschen på fjället

Den internationella militärövningen Cold response, som till viss del genomförs på svensk mark, ses av kritiker som en del i en smyganslutning till Nato.Försvarsmakten hävdar dock att det är en norsk övning med inbjudna nationer.

Ofog-aktivisterna Elsa Berglund, Miahabo Berkelder, Kristina Johansson och Ellen Holmström från Göteborg åkte upp till Riksgränsen för att protestera mot den internationella militärövningen Cold response, som snart fortsätter på svensk mark.

Ofog-aktivisterna Elsa Berglund, Miahabo Berkelder, Kristina Johansson och Ellen Holmström från Göteborg åkte upp till Riksgränsen för att protestera mot den internationella militärövningen Cold response, som snart fortsätter på svensk mark.

Foto: Alexander Linder

RIKSGRÄNSEN2010-03-01 06:00
Militärövningen har pågått sedan den 17 februari i Nordnorge med marin-, flyg- och arméförband från Nato och Partnerskap för fred-länder. Totalt handlar det om cirka 9 000 deltagare från 14 länder, där Sverige bidrar med omkring 1 000 deltagare.
Den här veckan kommer en del av förbanden fortsätta att öva i området mellan Riksgränsen och Abisko.
Det är regeringen som har gett klartecken för genomförandet i Sverige inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet.
Men Cold response får kritik från flera håll, bland annat från nätverket Ofog som på lördagen sände fyra aktivister till Riksgränsen.
Utrustade med dammvippa och tygblommor fortsatte de sedan in i Norge för att försöka störa övningen.
- Det är absurt med både clowner och militärer. Och de är clowner på sitt hemska vis, sade Elsa Berglund, en av Ofog-aktivisterna.
De mötte ett 50-tal militärer i bandvagnar i Norge och hann demonstrera ett tag innan norska polisen skickade dem därifrån.
"Ökar spänningen"
Kvinnor för fred och Ung vänster i Kiruna fanns också på plats.
- Regeringen försöker smygansluta Sverige till Nato och vi vill uppmärksamma folk på detta, sade Olle Keijonen i Ung vänster.
Riksdagsledamoten Siv Holma (V) är av samma åsikt. Hon är starkt kritisk till övningen.
- Den ökar spänningen i vårt område. Vi har i decennier arbetat för en avspänning mellan öst och väst, men med Nato-ledda övningar finns det en stor risk att det uppfattas som en provokation av Ryssland, säger Siv Holma och fortsätter:
- Det är en oerhört tragisk utveckling vi står inför, där norra Sverige blir ett prov- och övningsområde för Nato. Vi vill inte utnyttjas som brickor i ett stormaktsspel.
"Ingen Nato-övning"
Men Försvarsmakten anser inte att det är frågan om en smyganslutning till Nato.
- Vi uppfattar det inte som en Nato-övning, utan en norsk nationell övning dit Norge har bjudit in Sverige och andra länder. Några av dessa är medlemmar i Nato, vilket är ganska naturligt, säger Kjell Engquist, informationschef på Norrbottens regemente.
Han betonar vikten av att öva tillsammans med länder som man samverkar med vid i skarpa lägen.
- I Afghanistan agerar vi dagligen tillsammans med Finland. Då måste allt fungera, det är sånt vi övar här, säger Kjell Engquist.
Enligt Kjell Enquist har Ryssland också möjlighet att begära inspektion om man så vill.
Ömsesidigt ansvar
Han svarar också på varför övningen ska genomföras på svensk mark.
- Är vi med i leken måste vi leken tåla och släppa in folk på svensk sida. Vi måste ta ett ömsesidigt ansvar i det nordiska samarbetet, säger Kjell Engquist.
Fakta Partnerskap för fred (PFF)
➤ PFF inrättades 1994.
➤ Det är ett praktiskt inriktat samarbetsprogram mellan Nato och icke-Natoländer i Europa, Centralasien och södra Kaukasien.
➤"För vissa länder har partnerskapet varit en förberedelse för medlemskap i Nato. För andra länder som Sverige, har det i stället varit det främsta instrumentet för att utveckla den militära och civila samverkansförmåga som är nödvändig för att kunna bidra till internationell krishantering och fredsfrämjande verksamhet", står det på www.regeringen.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om