"Polisen är patetiskt dålig"

Lagom till sportlovet råder betydande lavinfara i Riksgränsen.
Men fjällpolisen har tappat kontroll över säkerheten, hävdar anläggningens lavinexpert.
- Polisen är patetiskt dålig, säger fjällchef Patrik "Julle" Malmström, Riksgränsen.

Foto:

Riksgränsen2011-03-01 06:00

Under måndagen gick Slao, Svenska liftanläggningarnas organisation, ut med varning tre på den femgradiga lavinriskskalan.

Spontana släpp
- Vi har vindar uppemot 25 sekundmeter. Massvis med snö hamnar på fjällens läsidor, säger Malmström.

Han har inte upplevt så mycket snö sedan år 2000, samma år som olyckan då en man dog när en lavin störtade genom personalbostäderna.

Men lavinfaran beror inte bara på snömängden. Vindarna i kombination med väderväxlingarna är minst lika viktiga faktorer.

- Lavinen år 2000 orsakades av plötsliga kraftiga vindar på natten. Den gick inte att förutspå. Stora temperaturomvandlingar kan också innebära spontana "släpp".

"Hör inte hemma i terrängen"
Samtidigt rör sig allt fler skidåkare offpist, ofta i samband med toppturer. Men långt ifrån alla har de rätta lavinkunskaperna.

- Det hänger samman med skidutvecklingen. Många dåliga skidåkare åker offpist numera, eftersom skidorna är anpassade för det. Egentligen hör de inte hemma i terrängen alls.

Och en stor del av åkningen sker utanför Riksgränsens ansvarsområde, exempelvis på populära Nordalsfjället.

- Det är polisens ansvar men den syns inte till i fjällterrängen. Vi kan bara säga att åkarna bör ha med sig transceiver, lavinsond och spade.

Skoterreglering
Ett annat stort problem är skoteråkare som kör uppför fjällsluttningarna. I detta fall tycker Malmström att polisen helt saknar kontroll.

- Det måste regleras på ett bättre sätt. Polisen är patetiskt dålig på att upprätthålla stadgarna i fjällvärlden. Den borde vara här mycket oftare, säger han.

Omöjlig uppgift
Odd Fischer, polis i Kiruna och alpin fjällräddare, menar att polisen i norra Lappland måste ägna sig åt ordningsfrågor vid hotellanläggningarna och trafiksäkerhet längs E 10, snarare än att patrullera med skoter i fjällen.

- Det är klart vi tappar kontrollen när vi inte befinner oss i fjällterrängen. Vi saknar tillräckliga resurser.

Men Håkan Alselind, områdeschef för polisen i norra Lappland, förstår inte Patrik Malmströms kritik.

- Vad ska vi göra i fjällterrängen? Vad är brottet att köra skoter uppför en fjällsida, om det inte är ett förbudsområde?

Eftersom allt fler vistas offpist i fjällen - både skidturister och skoteråkare - borde ni kanske närvara mer också?
- Vi kan inte vara mer på skoter i fjällen, det är en omöjlig uppgift. Skattebetalarnas pengar räcker inte. Det handlar i stället om att informera via hotell, medier och liknande, säger Håkan Alselind.

Fakta Så skyddar du dig


Fotnot: Missa inte dagens reportage om lavinforskning på sidorna 24-25.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om