När vi når Erik Lidström, fjällchef i Riksgränsen, berättar han att det mestadels har regnat under dagen.
– Nu har det gått över lite mer till snö, men det har regnat mycket idag, säger han.
– Lavinfaran ökar rejält i fjällen, så är det absolut. Och då tär det på snötäcket, snön sjunker ihop och blir kompakt. Det är väldigt varmt, det har varit två, tre plusgrader, 0,7 plusgrader just nu och det har väldigt blåsigt hela dagen. Det har blåst upp mot 30 meter per sekund på fjället. Liftarna har varit stängda.
Snödjupet i Riksgränsen är 260 centimeter.
– Vi har ett bra snöår. Det kan bli en lång vinter om bara kylan håller i sig nu efter den här värmeperioden.
Har du varit utomhus idag?
– Jag var ute och rastade hundarna och man blev helt dyblöt, det spöregnade på förmiddagen, det var inte jätteroligt.
Fyra mil från Riksgränsen, i Abisko, finns Stefan Hedlund. Han arbetar som lavinexpert för Naturvårdsverket och Trafikverket.
– Det har regnat jättemycket idag och blåst jättehårt uppe på fjället och även här nere i byn. Det är ovanligt att det kommer så här mycket regn på kort tid i mars, det är inte unikt men det är en väderhändelse som är lite speciell så här mitt i vintern.
Hur påverkar det snön?
– Det tillför både vikt och värme till snötäcket vilket sällan är bra i det akuta skedet, man ser ofta en ganska tydlig lavincykel efter sådant här regn, snötäcket är inte van vid det här. Då rinner regnet ner till svaga lager med stora laviner som följd.
Blir du oroad av sådant här väder?
– Ja, absolut, det här är typiskt lavinväder. Är man är ute i stor terräng nu och åker skidor eller skoter så ska man verkligen tänka till, för det kan producera spontana laviner och stora laviner när det kommer så här mycket nederbörd på kort tid.
Senast det regnade på ett liknande sätt var mars 2017.
– Det var kanske lite kallare och lite mer blötsnö, men då var det också mycket nederbörd på kort tid, då gick det stora laviner, bland annat i Abisko.
Som mest har det blåst 40 meter per sekund på fjället i Abisko, det var klockan 11.50 under lördagen. Det klassas som orkanvindar.
– De flesta gör det klokt att hålla sig inomhus och inte ge sig ut. Jag är även med i fjällräddningen och bara väntar på att det ska komma larm vid sådana här situationer, säger Stefan Hedlund.