Lång väntan på hjälp

Tim Olofsson fick vänta tre timmar på att få smärtstillande medel när han bröt benet i Riksgränsen.Skidanläggningens sjuksköterskor har inte fått delegation att ge läkemedel.- Jag ser det som ett stelbent agerande från landstingets sida, säger Torbjörn Utsi, Strömmas platschef vid Riksgränsen.

Tim Olofsson fick ligga tre timmar med brutet ben utan att få smärtstillande medel i Riksgränsen. Bilden är tagen före olyckan på långfredagen.

Tim Olofsson fick ligga tre timmar med brutet ben utan att få smärtstillande medel i Riksgränsen. Bilden är tagen före olyckan på långfredagen.

Foto: Privat

RIKSGRÄNSEN2010-04-09 06:00
Det var på långfredagen som olyckan inträffade.
Tim Olofsson, 23, från Stockholm, landade minst sagt olyckligt efter ett hopp när han åkte offpist på Nordalssidan på Riksgränsenfjället.
Benet var helt av och hans pappa Bo kunde se hur benpiporna stack ut.
Skidpatrullen var på plats efter 15 minuter och transporterade Tim Olofsson i pulka till skidanläggningen, vilket tog uppskattningsvis en timme.
Läkaren drogs in
Tidigare år har Riksgränsen haft en läkare på plats som har kunnat sköta det akuta omhändertagandet, men av kostnadsskäl drog Strömma in den tjänsten inför den här säsongen.
Bo Olofsson, uppvuxen i Kiruna, är mycket kritisk.
- Man förväntar sig att det ska fungera som på andra skidorter, åtminstone under stora helger. Om det hade skett en ännu värre skada hade det varit rena katastrofen, säger han.
Tim Olofsson upplevde nog sin situation i alla fall som en mindre katastrof när han låg i sina smärtor. Han fick klara sig på två Panodil i väntan på ambulansen från Kiruna som anlände efter ytterligare två timmar.
Uthärdlig resa
Då fick Tim Olofsson till sist smärtstillande medel, vilket gjorde resan till sjukhuset i Gällivare uthärdlig.
- Jag minns inte så mycket av timmarna innan ambulansen kom och under transporten sov jag mest, säger han på telefon från sjukhussängen i Gällivare.
Torbjörn Utsi anser att anläggningen har försökt lösa den nya situationen på ett bra sätt genom att anställa två sjuksköterskor, varav en alltid är i tjänst.
Problemet är att de inte har fått delegation från landstinget att få ge läkemedel.
- Vi köpte in syrgas och hjärtstartare och trodde att det skulle lösa sig. Jag har försökt alla vägar, men trots alla samtal och mejlkontakt har det inte gått, säger Torbjörn Utsi.
Landstinget tar över
Han påpekar att skidanläggningens ansvar är att transportera ned en person som har skadat sig
i backen till landsvägen. Därefter tar landstinget över ansvaret för den skadade.
Torbjörn Utsi anser att både anläggningen och landstinget hade tjänat på ett mindre stelbent sätt att se på saken.
- Det är så mycket annat som kan hända i området och det är ändå 13 mil till Kiruna. Vi har till exempel inte ansvar för någon som skadar sig på skoter, säger han.
NSD återkommer med kommentarer från de ansvariga vid landstinget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om