Tidigare har det funnits en liten läkarmottagning vid fjällanläggningen. Det är ett avtal mellan Läkarjouren i Gammelstad och landstinget som har gjort det möjligt att ha en läkare på plats.
Men nu har mottagningen lagts ned.
- Det är inte vi som enskilt företag som ska se till att det finns läkarmottagning, bara för att det under lång tid har varit så, säger platschef Torbjörn Utsi från Strömma fjäll och aktivitet.
Enligt honom hade mottagningen runt 280 patienter förra året och endast drygt 30 av dem hade skadat sig i skidområdet.
- Det är vårt ansvar om det inträffar något i backarna, att se till att den skadade tas ner till närmaste väg för vidare transport med ambulans eller helikopter. Men om någon kör omkull med skoter, vems ansvar är det då?
För dyrt
Enligt Torbjörn Utsi har Strömma stått för exempelvis läkarens boende, mat och liftkort, samt möjlighet att ta med sig sin familj.
- Kostnaderna blir för höga, säger han.
Under årets skidsäsong, som startar den 19 februari, ska det finnas en ambulanssjuksköterska stationerad i Riksgränsen och pistörerna har HLR-utbildning.
Ambulanspersonal måste ha delegering att ge vissa läkemedel. Enligt Utsi ska den proceduren fungera när säsongen drar i gång.
Enligt Kristina Östman, verksamhetschef i Kiruna sjukhus, måste det inte finnas en läkarmottagning i Riksgränsen.
- Det är inte vårt åtagande enligt hälso- och sjukvårdslagen, säger hon.
Ingen läkare i Riksgränsen
Läkarmottagningen i Riksgränsens fjällanläggning har lagts ner inför årets säsong. Strömma anser inte att det är ett enskilt företags ansvar att det finns läkarvård i Riksgränsen.
Foto: Jessica Rosengren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!