Emma Graméus föräldrar träffades i den mytomspunna lilla skidorten Riksgränsen 1986. Han kom från Norrköping, hon från Kiruna. Året efter föddes deras dotter som tillbringade sina två första levnadsår i Riksgränsen och Vassijaure.
Sedan valde föräldrarna att lämna fjällvärlden. Men Emma Graméus återvände och nu är hon inne på sin tredje säsong i Riksgränsen.
- Jag tror att det är rötterna som drar, det är som att man kommer hem. Det finns alltid folk man känner här så det blir som en familj, och naturen är jättefin, säger Emma Graméus.
Söker svar
Nu har hon beslutat sig för att söka svaret på vad som gör den lilla orten så speciell att många återvänder år efter år, för att jobba, åka skidor, eller bara vara. Resultatet ska bli en bok om Riksgränsen.
- Ingen som jag har pratat med kan säga vad som gör Rikgränsen så speciellt, alla har sina olika teorier. Jag tror att det är enkelheten folk tycker om, säger Emma Graméus.
Tre skäl
Hon vill skriva boken om Riksgränsen av tre skäl.
- Det första är att jag vill lyfta orten, det är så mycket som har hänt här som folk inte vet om men som de borde få reda på. Och det andra är att jag själv är härifrån. Det tredje är att det här ger mig en chans att få jobba och vara här året runt, säger hon.
Exakt vad boken ska innehålla har hon inte helt klart för sig ännu eftersom projektet är så pass färskt.
Kändisar och bybor
- Jag har tänkt mig mycket bilder och intervjuer med folk som man känner igen men även andra. Det ska vara personligt. Jag tänkte att varje person ska få lyfta de frågorna han eller hon tycker gör Riksgränsen så bra, säger Emma Graméus.
En som redan har tackat ja till att medverka i boken är artisten och skådespelaren Klasse Möllberg som startade den stora afterski-eran på orten.
Även skidläraren Ulf Edborg som gett namn åt offpiståket Uffes vägg och hotdog pionjären Peter Buchar är intresserade av att medverka.
Förutom kända namn är tanken att även byborna ska få utrymme i boken.
- Det ska vara en blandning, inte bara vara kändisarna eller bara byborna. Det är det jag tycker speglar Riksgränsen, att alla är ett, säger Emma Graméus.
Stort intresse
Vilket förlag som ska ge ut boken är inte klart, inte heller hur det hela ska finansieras. Men trots att projektet är så nytt så har intresset varit stort.
- Det är folk som har hört av sig från alla möjliga håll och kanter. En kille från Wales som jobbade här på 70-talet har hört av sig och ville vara med. Det märks att det är ett ämne som intresserar många, säger Emma Graméus.
Målet är att boken ska vara färdig i maj nästa år.
- Men folk har sagt att det är alldels för positivt tänk. Min dröm är att någon ska gå in som finansiär och låta mig jobba med här som fast tjänst, då tror jag att det går utan problem, säger Emma Graméus.