Första flyktningarna till Riksgränsen i morgon

Björkliden och Riksgränsen förvandlas till flyktingförläggningar. Totalt ges plats för ungefär 750 flyktingar. "De första kommer nog redan under torsdagen", säger Sven Kuldkepp, tf vd för Lapland Resorts.

ASYLBOENDE. Den populära skidanläggningen Riksgränsen blir ett stort boende för asylsökande.

ASYLBOENDE. Den populära skidanläggningen Riksgränsen blir ett stort boende för asylsökande.

Foto: Pär Bäckström

RIKSGRÄNSEN2015-10-14 14:26

Allt har gått väldigt fort.

Det började med att Kiruna kommun för ett par veckor sedan gjorde en inventering och då skickade ut förfrågningar vilka som skulle kunna ta emot flyktningar i den akuta situation som råder.

– Vi svarade snabbt ja. Sedan tog det bara några dagar. I går tecknade vi ett avtal med Migrationsverket, säger Kuldkepp.

Enligt avtalet startar flyktingmottagandet omgående och sträcker sig fram till 14 februari.

– Vi är ju en skidanläggning. Så när skidsäsongen startar så avslutar vi alltihopa. Nu har vi inte fått hundra bekräftat, men jag tror att de första flyktningarna kommer till Riksgränsen redan i morgon (torsdag).

Därför har det varit ett häktiskt dygn på Riksgränsen.

– Vi sitter nu och planerar allting. Vi erbjuder kost och logi, vilket innebär att mat ska inhandlas. I övrigt är allt redo. Det är städat och klart.

Kuldkepp beräknar att Lapland Resorts kan behöva anställa upp till tio personer för att klara sitt åtagande. Planen är att Riksgränsen ska ta emot drygt 600 flyktningar. Dessutom ska systerhotellet Björkliden ta emot ytterligare 140 asylsökande. Det innebär att de populära skidanläggningarna över en natt blir bland de största anläggningarna för asylsökande i Norrbotten.

– Vi fokuserar och kraftsamlar och ser till hur allt ska funka: allt från incheckning till mat. Men det är en krissituation som råder och då är det här bättre än att våra lokaler ska stå tomma och kalla, säger Kuldkepp.

I samband med detta har även Lapland Resorts startat en insamling av kläder och leksaker.

– De signaler vi fått är att det är en hel del barnfamiljer. Och det här är ju en helt annan klimatzon än de är vana vid, så det kändes naturligt.

Läs mer: Riksgränsen blir asylboende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om