Det är under högsäsongen i Riksgränsen som tre brandmän åt gången kommer att vara på plats under en vecka på skidorten.
Det ger chans till 24 personer att få uppleva en veckas annorlunda tjänstgöring på en annorlunda plats.
Har 15 minuter på sig
Brandmännen är inkvarterade på hotellet och har sin lilla kur med sin lilla brandbil alldeles intill. Lika ofta lär man hitta dem i skidbacken.
- Visst är det synd om oss, säger Mats Nilsson med ett leende lika brett som hela Norddalsfjället.
Men de kan inte dra i väg hur som helst, var som helst. De har en anspänningstid på 15 minuter, vilket är den tid som de har på sig att sig till brandbilen om larmet går.
- Killarna som var här förra veckan har åkt runt och klockat hur länge det tar att ta sig från olika platser. Det värsta är om man precis har satt sig i liften när larmet går, säger Christian Pedersen från Malmö.
Organiserar utrymning
Tredje länken i det här skiftlaget är John Bredin som kommer från Sundsvall, men som till vardags jobbar vid räddningstjänsten i Kiruna.
Vad kan då en styrka på tre personer åstadkomma om det skulle bränna till? Ja, en hel del genom att vara tidigt på plats.
De kan göra stabiliserande insatser vid en trafikolycka och göra avspärrningar för att förhindra fler olyckor. De kan göra en mindre släckinsats, begränsa att elden sprider sig och organisera en utrymning om det skulle börja brinna.
Hjälper till vid brott
Det kan också hända att någon som skadar sig i skidbacken kan ha glädje av brandmännen.
- Men vi har fokus på bränder och trafikolyckor och vårt primära uppdrag är inte att göra sjukvårdsinsatser, säger Christian Pedersen.
Skidpatrullen i Riksgränsen sköter den sortens räddningsinsatser. Men om brandmännen råkar vara först på plats - vilket hände vid ett nyckelbensbrott häromdagen - så hjälper de gärna till.
Deltidsstyrkan i Riksgränsen är tänkt som ett försök, till att börja med för den här säsongen. Vid räddningstjänsten i Kiruna har man sett att det är fler och fler som uppehåller sig i området under högsäsongen.
- Sedan tidigare har vi bara ett brandvärn i Abisko med frivilliga. Det är ingen garanti att vi får ut folk där om det går ett larm, säger insatschefen Hans Stenmark.
I sådana fall har man fått åka 13 mil från Kiruna eller fem mil från Narvik för att göra den första viktiga insatsen.
Det var 40 personer från hela landet som sökte till de 24 platserna.
- Redan innan vi gick ut officiellt med en förfrågan började folk höra av sig ända från Malmö. Det är heltidsbrandmän som är otroligt duktiga som har sökt, säger Hans Stenmark.
Öland är modellen
En liknande modell finns på Öland där räddningstjänsten förstärker under deras högsäsong som infaller på sommaren. Räddningstjänsten i Kiruna har hittat ett ekonomiskt utrymme för satsningen när man lade ned deltidskåren i Kiruna.
Det har i sin tur bakgrunden i att LKAB satsar på en egen industribrandkår och har därmed slutat att delfinansiera deltidskåren.