Cowboys och tågrån i Riksgränsen

Under helgen kastades Riksgränsen tillbaka till mitten av 1800-talet. Tågrån, cowboys, hästar och allt annat som hör vilda västern till har blivit en sommartradition.

Lagen. I vilda riksgränsen behövs lagen mer än någon annanstans, Östis Östman är cowboy-byns egna sheriff.

Lagen. I vilda riksgränsen behövs lagen mer än någon annanstans, Östis Östman är cowboy-byns egna sheriff.

Foto: Alex Olofsson

Riksgränsen2017-08-06 16:17

– Det började med att vi i personalen satt insnöade och tittade mycket cowboyfilm, säger Klas ”Wiggan” Wigur.

Under de 36 åren som Riksgränsens Skytteförening har arrangerat festen så har den minst sagt fått sitt egna liv. Föreningen har byggt sin egen cowboy-by, där det idag bland annat finns en saloon, fängelsehåla, fotostudio, galgbacke och dansloge. Klas Wigur och Pancho Snöfall var med från första början när de under början av 1980-talet arbetade på skidanläggningen.

– Det första som vi byggde blev saloonen. Men vi har arbetat med den här byn hela tiden. Det är lek och teater. När vi började hade vi svårt att få tag i rätt utrustning. Så vi fick börja slöjda i läder och sy våra egna kläder, säger borgmästaren Pancho Snöfall.

– Det här är faktiskt nordkalottens näst äldsta kulturfestival, säger Klas ”Wiggan” Wigur.

I cowboy-byn är det ett strikt regelverk som implementeras av sheriffen. Mobiltelefoner, klockor, kameror och allt som inte hade passerat i vilda västern är strängt förbjudet. Besökarna kommer antigen i 1800-tals kläder, eller så stannar man hemma. I värsta fall kan den som tummar på reglerna hamna i det egna fängelset med tågrånarna.

– Hela grejen är som ett ”västernlive” kan man säga. Vi vill att det ska bli så likt som möjligt för att få den där rätt känslan, säger Anna Öhlund, som är festens officiella fotograf.

Hur många cowboys brukar det vara som deltar?

– Det är väldigt olika från år till år hur många vi är som deltar. Men det är många som flyttat söderut som kommer upp till riksgränsen bara för det här, flera är gammal personal här uppe i riksgränsen.

–Vi är tillräckligt många för att få hela handelsboden att gunga så vi trodde att golvet skulle falla ihop när bandet spelade i går i alla fall, fortsätter hon.

En av helgens höjdpunkter är när tåget på väg mot Narvik utsätts för ett rån av cowboy-byns mer laglösa element. Resenärerna bjuds på en amatörteater föreställning när sheriffen och hans mannar stoppar rånarna på tågstationen.

– Vi är cowboys, såklart måste vi ha ett tågrån . Det har varit blandade respons hos tågresenärer. Det har både blivit skratt och gråt, en del har blivit lite skrämda när det rusar in massa skäggiga karlar med knallpulverpistoler. Men mest skratt, säger Michael ”Mad Mike” Högberg.

Under helgen ska Skytteföreningen också rösta fram cowboy-byns sheriff, borgmästare och domare.

– Tyvärr är det mycket valfusk här i Cowboybyn, för de som är valda blir sittande på platserna varje år. Det går aldrig rätt till här i vilda västern, säger Michael ”Mad Mike” Högberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om