Brandvärnet i Riksgränsen behöver ny utrustning

Ett nytt fordon och ett garage. Detta behöver brandvärnet i Riksgränsen.

RIKSGRÄNSEN. Brandvärnet i Riksgränsen behöver ett garage och ett nytt fordon.

RIKSGRÄNSEN. Brandvärnet i Riksgränsen behöver ett garage och ett nytt fordon.

Foto: Alexandra Karlsson

RIKSGRÄNSEN2015-11-22 13:41

Brandvärnet i Riksgränsen består i dagsläget av ungefär sju personer. Man har idag en brandboda och ett mindre fordon med enklare släckningsutrustning, som nu står utomhus med motorvärmare vintertid.

I miljö- och byggnämndens investeringsbudgetäskande framkommer att man vill investera 500 000 kronor i ett nytt fordon och ett garage till Riksgränsens brandvärn. Räddningstjänsten vill köpa in en mindre brandbil i pickup-modell med plats för fyra personer. Man vill också ha ett garage och har tittat ut en lämplig byggnad i Riksgränsen som kan byggas om till garage.

Trond Olofsson, insatschef på räddningstjänsten i Kiruna:

– Vi vill göra investeringen nu för att vi vill ha en egen enhet i Riksgränsen. Den stora problematiken här är när vägen stänger. Ifjol var vägen stängd i 30 dygn. När hotellet är fullbelagt under högsäsongen känns det olustigt att man inte har ordentliga förutsättningar. Meningen är att vi ska kunna göra en snabb insats när det behövs, säger han och fortsätter:

– Det är sällan det brinner i Riksgränsen, men det händer olyckor på E10 och därför känner vi att vi behöver en ny bil så att man snabbt kan vara ute på plats, så att vi kan göra snabba livsuppehållande insatser eller släcka när branden är liten.

I Abisko finns brandvärn och brandstation och har man en stor släckbil med vattenresurser och mer utrustning. Det finns även ett samarbeten med räddningstjänsten i Narvik.

Den mindre bilen man vill ha i Riksgränsen kräver inte c-körkort.

Trond Olofsson säger att investeringen kan göra stor skillnad för Riksgränsens brandvärn.

– Vi kan upprätthålla en annan nivå med övning och utbildning. Värnet känner att vi satsar på dem och att de är behövda.

Dock har inget ännu hänt när vägen varit stängd. Skulle en brand uppstå gäller det för brandvärnet och räddningstjänsten att försöka ta sej fram ändå.

– Som tur är har det inte gjort det. Vi har sedan tidigare en bandvagn placerad i Abisko och i dagarna kommer ytterligare en flyttas upp till Riksgränsen, säger Trond Olofsson, instatschef på räddningstjänsten i Kiruna.

Beslut tas i kommunfullmäktige i början av veckan som kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om