Hotellet i Riksgränsen blev asylboende i oktober. Den 15e februari löper avtalet med migrationsverket ut och fyra dagar senaren öppnar Riksgränsen för vintersäsongen.
– Vi hoppas förstås på full anläggning då, säger Sven Kuldkepp, vd för Lapland Resorts.
Kring 600 personer bor nu på hotellet och det har blivit vardag. Pensionerade lärare undervisar alla barn i skolålder och sjuksköterskor finns på plats måndag till fredag.
En av de boende har dragit igång engelskaundervisning, en annan instruerar i boxning två gånger om dagen.
Man har även kommit igång med ett praktikprogram i samarbete med migrationsverket, där fyra asylsökande praktiserar i köket ett par dagar i veckan.
En av dem är Ali Obide, som är kock. Han och Mansour Abbasi, kock på Lapland Resorts, förbereder nyårsmiddagen. De ska baka pizza för 700 personer. Dessutom ska de göra tårta - en fem och en halv meter lång och nästan en meter bred skapelse.
– Det blir svensk pizza med kyckling och köttfärs, och svensk tårta med grädde, blåbär och marsipan i olika färger. De får äta det man äter i Sverige, säger Mansour Abbasi.
Praktiken uppskattas av både praktikanterna och av Mansour Abbasi, som handleder dem i köket.
– När de kommit in i samhället kan jag komma och äta på deras restauranger, säger han.
Men var de 600 asylsökande ska flytta i februari är inte klart ännu.
Moaz från Syrien har varit i Riksgränsen i cirka tre månader. Han har en plan för vad han vill göra i Sverige.
– Vad som än händer ska jag studera och göra klart min utbildning inom ekonomi, som jag påbörjade i Damaskus. Så jag vill bo där det bästa universitetet med den bästa ekonomiutbildningen är, men jag har fått olika bud om vilken stad som har den bästa.
När Moaz kom till Riksgränsen ville han först inte gå av bussen.
– När vi kom till Kiruna tänkte jag "bra, det är en stad". Men när bussen bara fortsatte åka och det var mörkt och det regnade, så ville jag inte gå av.
Nu trivs han bra och tolkar åt både migrationsverket och personalen i Riksgränsen.
Ansvaret att hitta boendeplatser ligger på boendeenheten på migrationsverket i Gävle. Migrationsverket i Kiruna kommer vara behjälpliga i flytten och att se till att alla kommer iväg till sina nya boenden.
Maud Lantto, enhetschef, tror att man kommer att börja flytta redan tidigt i januari, så fort lediga platser dyker upp. Att få fram 600 lediga boendeplatser är en utmaning, säger hon.
– Det kan man lugnt säga, men vi är vana att hantera den typen av logistiska utmaningar.
Innan jul var endast enstaka boendeplatser lediga i Kiruna och Maud Lantto säger att man kommer försöka frigöra platser genom att flytta om inom befintliga boenden.
Nu planerar personalen för fortsättningen på julfirandet som kom av sig då ett bråk uppstod och polis fick tillkallas till Riksgränsen.
Jultomten hann aldrig dela ut julklapparna, utan kommer istället dela ut dem till alla barn på trettondagsaftonen.
Omställningen från asylboende till skidanläggning kommer att ske successivt under januari och februari.
Några asylsökande NSD talat med säger att de vill söka jobb i Riksgränsen under vintersäsongen.
– Det finns god chans att anställa några - vi behöver folk och det kan vara en del av integrationen, säger Sven Kuldkepp.
Lapland Resorts har redovisat minusresultat de senaste åren. Hur intäkterna från migrationsverket påverkar företaget i stort vet man inte än, menar Sven Kuldkepp.
– Vi vet inte hur det slår - om det gör att vi tappar turister, vilket jag inte tror. Vi vet inte förrän i maj när säsongen är slut - då får vi se.
Sven Kuldkepp beskriver hösten som en "once in a lifetime experience".
– Den 19e februari när vi öppnar blir det nåt helt annat som händer, vilket också är bra, men det här är unikt. Även om det händer saker och har varit turbulent, så tycker jag att vi har en positiv energi.