Riksdagsmannen: "Låt Maria stanna i Sverige"

Folkets kamp för tvååriga Maria Gevokiyan växer. Nu kräver även riksdagsman Sven-Erik Bucht att Maria ska få stanna i Sverige. Han överväger till och med att ta frågan hela vägen till regeringen.

upprörd. Sven-Erik Bucht engagerar sig nu i migrationsärendet Maria Gevokiyan. Han funderar på att ställa fråga direkt till ansvarig minister.

upprörd. Sven-Erik Bucht engagerar sig nu i migrationsärendet Maria Gevokiyan. Han funderar på att ställa fråga direkt till ansvarig minister.

Foto:

Piteå2014-05-03 07:00

Avvisningshotade Maria har engagerat folk i hela Sverige. Den första maj hölls en manifestation i Piteå med flera hundra deltagare. Dessutom har en Facebookgrupp startat som i nuläget har passerat 2 800 medlemmar, däribland Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke.

"Hur kan man bara skicka iväg en liten flicka till ett okänt öde? Det är ju omänskligt, hon ska stanna hos sina fosterföräldrar där hon känner sig trygg", skrev en medlem på sidan.

Det här är historien om Maria Gevokiyan i korthet:

Sedan hon var två veckor gammal har hon bott i fosterhem hos Jens och Lisa Marklund i Blåsmark utanför Piteå. Hennes biologiska föräldrar från Armenien klarade nämligen inte att ta hand om henne på grund av psykisk ohälsa. Mamman har legat apatisk i flera år och får psykiatrisk vård i Skellefteå.

Marklunds hämtade Maria på BB när hon var två veckor och är alltså den enda familj som hon känner.

Trots det har Migrationsverket nu beslutat att avvisa hela familjen till Armenien. Det innebär att Maria kommer att vara tvungen att lämna den enda familj hon haft för att resa till ett land hon aldrig varit i, tillsammans med en familj som inte kan ta hand om henne.

Detta har upprört många människor, bland annat riksdagsman Sven-Erik Bucht som nu både engagerat sig i fallet och kräver att Migrationsverkets beslut måste ändras.

– Det här är både märkligt och horribelt. Det måste gå att hitta en humanitär lösning, säger han.

Bucht fortsätter:

– Visst, vi har ett regelverk, men det finns inga regler som inte har undantag. Man måste kunna ta hänsyn till allvarlig sjukdom. Det här känns väldigt märkligt. Detta är något som Migrationsverket borde titta på igen.

Bucht säger att han ska ägna helgen åt att på djupet sätta sig in i regelverket.

– Det här visar ju hur vansinnigt tokigt det kan bli. Redan nu överväger jag att ställa en fråga direkt till migrationsminister Tobias Billström.

Jens och Lisa Marklund för kampen för att både Maria ska få stanna i Sverige. De är rädda för att hon ska hamna i ett barnhem i Armenien eftersom hennes föräldrar i nuvarande skick inte klarar att ta hand om henne.

Marklunds kamp har engagerat människor i hela Sverige. Inte minst i Piteå, där hundratals människor ställde sig på gatan den 1 maj för att kräva att Migrationsverket ändrar sitt beslut.

Fler politiker har engagerat sig i frågan. Stefan Tornberg, gruppledare för Centerpartiet i landstinget, kräver också att utvisningen ska stoppas.

Till Piteå-Tidningen säger han:

– För de allra flesta är det uppenbart orimligt och inhumant att utvisa tvååriga Maria tillsammans med föräldrar som saknar förmåga att ta hand om henne. Något som står i direkt strid mot den svenska socialtjänstlagens krav på barnets bästa, men tyvärr så väger utlänningslagen tyngre.

Så säger Migrationsverket

Fakta

Migrationsdomstolen tillämpade Utlänningslagen när beslutet tog att avvisa Maria Gevokiyan och hennes familj. Beslutet har överklagats tre gånger, men domen har nu vunnit laga kraft. Det innebär att det inte längre finns någon laglig rätt att häva beslutet. Däremot kan Migrationsverket kan öppna fallet på nytt om det skulle dyka upp nya omständigheter.

Men just nu förbereder Migrationsverket familjens resa till Armenien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om