Syftet med uppmaningen som det kallas, är att skynda på tillståndsprocesserna så att de inte i onödan hindrar, försenar eller fördyrar investeringar som moderniserar verksamheter och skapar jobb och tillväxt enligt utskottet. Riksdagsledamoten Linda Ylivainio (C) tycker att processerna tar alldeles för lång tid i dagsläget och att det drabbar både människor och företag. Därför vill hon bland annat att regeringen ska ta över ansvaret att fatta beslut om bearbetningskoncession, vilket i nuläget är upp till Bergsstaten och länsstyrelsen.
– I dag ligger det en våt filt över gruvansökningarna, säger Ylivainio
Hon tycker att utskottets förslag är ett steg i rätt riktning, men att det krävs ytterligare åtgärder.
– Viktigt att vi fortsätter vara den attraktiva prospekterings- och gruvland som vi länge varit.
Regeringen har redan utrett miljötillståndsprocesserna, men enligt utskottet har man inte kommit med några konkreta förslag på hur man kan skynda på processen. Utskottet föreslår att ansökningen ska behandlas av en enda myndighet som ska ha det övergripande ansvaret istället för att frågan ska hoppa runt mellan flera olika myndigheter som systemet ser ut idag.
Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet tyckte inte att ett tillkännagivande behövdes eftersom regeringen för närvarande behandlar utredningens förslag.
– Vi tycker att det räcker med den utredningen som redan är igång, därför står vi inte bakom tillkännagivandet, säger Birger Lahti (V) som är ledamot i utskottet.
LÄS MER:Skånska gruvaktivister på plats i riksdagen
I Norrbotten finns bland annat Kallakgruvan som det brittiska bolaget Beowolf mining äger. Redan 2013 ansökte Beowulf mining om bearbetningskoncession men länsstyrelsens experter slog ned på ansökan då de ansåg att de inte kunde ta ställning till den. Efter att ansökningen studsat runt mellan bland annat Bergsstaten och Länsstyrelsen har fortfarande inget slutgiltigt beslut fattats.
– Jag håller med utskottet om att det är för krångligt med ansökningsprocessen, Lahti.
Han tycker att det ska bli tydligare, till exempel bör man på en gång säga nej till gruvansökningar som är känsliga. Där man vet att det finns rejäla motsättningar från lokalbefolkning eller ur miljösynpunkter.
– På så sätt slipper företagen binda upp ekonomiska resurser och lokalbefolkningen slipper oroa sig under en längre tid i onödan, säger Birger Lahti.