Restaurangernas kritik: "Konkurrerar ut oss"

Kommunal- och regionägda Matlaget i Gällivare säljer matsvinn via mobilapplikationen Karma. Något som upprör privata restaurangägare då de uppger att de förlorar kunder till följd av det.

Matlaget i Gällivare säljer överbliven mat via mobilapplikationen Karma. "Kommunen ska inte konkurrera ut enskilda näringsidkare så det känns inte riktigt bra", säger en anonym restaurangägare.

Matlaget i Gällivare säljer överbliven mat via mobilapplikationen Karma. "Kommunen ska inte konkurrera ut enskilda näringsidkare så det känns inte riktigt bra", säger en anonym restaurangägare.

Foto: Montage

Gällivare kommun2020-02-21 05:00

Mobilapplikationen Karma ger användarna möjlighet att köpa mat som annars skulle ha kasserats till reducerat pris från restauranger, caféer och matvarubutiker. För drygt ett år sedan anslöt Matlaget i Gällivare till tjänsten i syfte att minska sitt matsvinn. Idag har de 1428 följare och kostchefen Lena Sandberg uppger att den dagliga försäljningen varierar, att det kan röra sig om allt från fem till 20 lådor per dag och att de utifrån de beräkningar som gjorts har kommit fram till att en låda som innehåller upp till sex portioner ska kosta 90 kronor.

– Det är samma alternativ som vi producerar och skickar till skolor, äldreomsorg och landsting. Hur mycket som blir över är lite beroende på hur produktionen är och ifall vi till exempel fått någon kortsiktig avbokning, det kanske är någon skola som ringer och säger att de glömt att de har friluftsdag eller något sådant, säger hon.

Matlagets användning av Karma är något som skapar irritation hos en del privata restauranger som anser att de inte har en chans att erbjuda samma priser och att de till följd av det förlorat mycket lunchgäster.

– Vi undrade först om det var vi som gjorde något fel, men vi har bra kontakt med flera andra restauranger och det har hänt precis samma sak där. Vi är små och måste vända på varenda krona, vi har tvingats dra ner på personal och det finns ingen chans i världen att vi kan konkurrera med så låga priser, säger Joangela Da Silva, restaurangägare på Brasserie JTA.

Hos Brasserie JTA menar de att de märkt av ett minskat kundunderlag i några månaders tid.

– Det känns hopplöst och som det är nu funderar vi hur länge vi kommer kunna driva restaurangen. Vi lever mycket på den arbetskraft som kommer utifrån som tidigare har köpt med sig matbackar av oss, men nu har de helt slutat, säger kökschef Merethe Johnsen.

Samtidigt uppger de att de inte alls kan använda sig av Karma på samma sätt som Matlaget, dels eftersom de inte producerar i närheten av samma mängder mat.

– De kan sälja sådana mängder till så otroligt låga priser vilket gör att de konkurrerar ut oss. Hade de som oss andra bara kunnat sälja ett fåtal portioner varje dag hade det nog varit annorlunda och hade inte märkts av så mycket. Nu funderar vi om de inte till och med överproducerar just för att kunna sälja på Karma, säger Merethe Johnsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!