Rusning efter solsemester – oro för baksmälla

Mängder av svenskar planerar att fly kyla och mörker för varmare breddgrader i vinter. Flera av de populäraste destinationerna brottas med låg vaccinationsgrad och högre smittspridning än Sverige. Smittskyddsexperter varnar nu för att resandet kan förvärra situationen även här.

I oktober flög över en miljon resenärer via Arlanda, den högsta månadsnoteringen sedan pandemins början. Arkivbild.

I oktober flög över en miljon resenärer via Arlanda, den högsta månadsnoteringen sedan pandemins början. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Resor2021-11-28 16:00

Höstens lättade restriktioner fick resfebriga svenskar att drömma om varma nätter, paraplydrinkar och pärlvita stränder. För flera stora researrangörer sköt bokningarna i höjden över en natt, och inför vintern har rusningen fortsatt.

– Känslan är att äntligen har världen öppnat upp. Det har bara gått några veckor sedan vi öppnade för bokningar till Thailand, men tittar man på julhelgerna så är flygen redan mer eller mindre fulla. Efterfrågan har varit enorm, säger Adam Györki, pressansvarig på charterbolaget TUI.

Den 1 oktober lyftes UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor till följd av pandemin helt. När månaden summerades hade antalet passagerare på Arlanda flygplats för första gången sedan februari 2020 passerat en miljon.

På Ving har bokningarna den senaste månaden ökat med över 40 procent, och hos konkurrenten TUI dubblades de från en vecka till nästa efter UD:s besked.

– Vi tror att bokningarna kommer att landa på cirka två tredjedelar av en normal vinter, säger Adam Györki.

Lyxresor lockar

Ända sedan det första svenska charterplanet lyfte mot Mallorca 1955 har Spanien varit den starkast lysande stjärnan på den svenska charterhimlen, och så även i år. Kanarieöarna, konstaterar Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, är och förblir ohotad etta.

– Det känns ju nästan som en del av Sverige, säger hon.

Även Thailand är vid det här laget en svensk klassiker, och har efter att landet nyligen slopade karantänkrav för fullvaccinerade seglat upp på en andraplats. Egypten, Kap Verde, Maldiverna och Dubai tillhör också topplistan, och enligt resebolagen är det ovanligt många som har siktet inställt på en semester utöver det vanliga i vinter.

– Vi kan se att fler bokar dyrare hotell och unnar sig både lyxigare rum och upplevelser som sätter guldkant på semestern, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Apollo noterar en liknande trend.

– De riktigt tropiska resmålen är premiumprodukter som folk verkligen verkar uppskatta. En isolerad ö är drömmen, och många verkar resonera som att om man någon gång ska lägga pengar på drömsemestern så kan man lika gärna göra det nu, säger Sandra Miller Kinge.

Särskilt Dubai sticker ut, enligt kommunikationschefen.

– Det kostar lite mer, men ligger väldigt bra till, har högst vaccinationsgrad av våra resmål generellt och en smittspridning som varit under kontroll på ett bra sätt. Det lägger man gärna pengar på.

Vaccinationsgraden varierar

På andra håll gror dock oron över vad resandet ska få för effekter på smittläget i Sverige, där den fjärde vågen hittills inte slagit lika hårt som i stora delar av övriga Europa.

Med närmare 90 procent av befolkningen fullvaccinerad stoltserar det lilla emiratet Dubai i mitten av november med världens högsta vaccinationsgrad, enligt Our World in Data, OWD.

Även Portugal och Spanien ligger långt fram, men på andra håll går arbetet trögare.

I Thailand och Mexiko hade bara runt halva befolkningen fått två sprutor i mitten av november, och på Kap Verde drygt 40 procent. Värst är situationen i Egypten med bara drygt 13 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Sedan pandemins start har 1,2 miljoner bekräftade fall konstaterats i Sverige. I Egypten, med över 100 miljoner invånare, har "bara" 350 000 bekräftats smittade, och de inrapporterade smittotalen har under hösten varit fortsatt låga.

Som på många andra håll beräknas dock det verkliga antalet smittade vara betydligt högre. En rapport från IMF pekade i oktober ut Egypten som ett av de fem länder i världen med störst underrapporteringen av dödsfall kopplade till covid-19.

Experternas oro

I en intervju med TT lyfte Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiolog vid Karolinska institutet, nyligen vikten av att stoppa insådd av mer virus från utlandsresenärer som avgörande för att förhindra en fjärde våg.

Även kollegan Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i Virus- och pandemifonden, håller för sannolikt att utlandsresenärerna kommer bidra till ökat smittspridning.

– Vi kommer förmodligen få en del smittspridning som följer av att vi reser, men såklart kommer vi också att ha ännu mer inhemsk smittspridning. Vi vet nu också att de här vaccinen är fantastiskt bra på att skydda mot sjukdom och förhindra död, men de är inte lika bra som de klassiska vaccinerna och hjälper oss inte lika mycket som vi skulle vilja med att begränsa smittspridning, säger han.

Ökad smittspridning, konstaterar han, belastar sjukvård och utgör ett hot mot människor med svagt immunförsvar som trots vaccination löper risk att bli svårt sjuka.

– Det finns en hel del människor som har fått både två och tre doser, men som ändå inte får det skydd andra får. Risken för att de exponeras ökar dessvärre när smittspridningen ökar.

Uppmaningen: Ta ditt ansvar

Trots riskerna för ökad smittspridning håller Niklas Arnberg inne med de hårda förmaningarna. Han anser att det är okej att resa så länge det sker under ansvarsfulla former, men förespråkar resmål med hög vaccinationsgrad. Den som reser bör testa sig vid hemkomst och avvakta med sociala kontakter.

– I början av pandemin tog många med sig smittan hem från alperna, och det var inte bra. Idag har vi en del inhemsk smitta, och jag tror att det är främst den som kommer att styra smittspridningen framöver. Det är inte i första hand de som åker i väg utomlands och tar med sig smitta hem som kommer att ge oss jättemycket problem i vinter eller i vår. Men alldeles oavsett så bör man, om man väljer att resa, vara solidarisk och ta sitt ansvar när man kommer tillbaka till Sverige.

Viktig inkomstkälla

Pandemin har slagit hårt mot en rad länder där turismen utgör betydande näringsgrenar.

Thailand tog förra året emot 6,7 miljoner turister – ett tapp på över 80 procent jämfört med 2019 då nära 40 miljoner turister besökte landet. 

I Mexiko minskade antalet turister med runt 50 procent till drygt 23 miljoner besökare. 

Egyptens turismsektor har de senaste åren återhämtat sig kraftigt och stod 2019 för 12 procent av BNP och 10 procent av arbetstillfällena. 

Källa: Reuters, Baker Institute

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!