Tusentals aktivister i gruvprotest

Enligt Vattenfall är acceptansen för nya gruvor i Lausitz-regionen stor. Samtidigt finns det organiserat motstånd. Trots nybyggda hus vill många inte lämna det som kanske varit ett hem i årtionden.

AKTIVIST. Thomas Burchardt är talesperson för organisationen Klinger Runde som enar ett 40-tal byar i kampen mot nya dagbrott.

AKTIVIST. Thomas Burchardt är talesperson för organisationen Klinger Runde som enar ett 40-tal byar i kampen mot nya dagbrott.

Foto: Simon Eliasson

REPORTAGE/POTSDAM2014-04-14 05:05

Det är en regnig dag i slutet av mars och staden Potsdam, nära Berlin, har nog sett trevligare ut.

Just idag fylls gatorna av tusentals miljöaktivister, varav ett 20-tal tillresta från kolregionen Lausitz.

En av dem är Thomas Burchardt, talesperson för Klinger runde, en gräsrotsorganisation som enar ett 40-tal byar i kampen mot fler dagbrott.

- Vi har en lång historia med gruvdriften här. Många kan inte föreställa sig ett liv utan gruvan, men båda sidor är oroliga för framtiden, säger Thomas Burchardt.

Klinger runde startades 2007 efter att en studie presenterats som visade på omfattningen av de kända kolfyndigheterna i området.

Idag har de två platser i motsvarigheten till kommunfullmäktige i Spree-Neisse, och i valet i maj hoppas man som minst på att få behålla dem.

En annan som rest de dryga två timmarna till Potsdam för att delta i demonstrationen är Andreas Stahlberg. Han arbetar för borgmästaren i kommunen Schenkendöbern, med byarna Atterwasch, Grabko och Kerkwitz, som kommer att behöva flytta om Vattenfall får som de vill.

- Vår kommun tog ett beslut 2007 om att slåss mot de här planerna på alla tillgängliga sätt, säger Andreas Stahlberg.

Thomas Burchardt från Klinger runde har sin framtidsvision klar.

- Idag är jag 52 år gammal. Jag vill kunna bli 88, se ut över markerna i min hemby och konstatera att gruvorna stoppats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!