En ovanlig vinter för renskötseln

I dag börjar Gabna sameby genomföra skiljningen och uppdelningen av renhjorden i vinterbetesgrupper.Det är två och en halv månad senare än normalt.- Jag har aldrig varit med om en sådan här vinter, säger Jan-Olov Svonni, renskötselansvarig i samebyn.

Jan-Olov Svonni, renskötselansvarig i Gabna sameby, har aldrig varit med om en så besynnerlig vinter.

Jan-Olov Svonni, renskötselansvarig i Gabna sameby, har aldrig varit med om en så besynnerlig vinter.

Foto: Hans Sternlund

RENSJÖN2012-01-20 06:00

Det är en ovanligt fin vinterdag i lågfjällslandskapet vid Rensjön, tre mil väster om Kiruna.

Omkring 15 minuters promenad från byn har Gabna samlat renarna inför skiljningen som börjar i dag. I går var det så kallat tittgärde och det är även medlemmar från andra samebyar på plats för att se i fall deras renar finns i hjorden.

Går tillbaka på natten
I normala fall brukar Gabna genomföra renskiljningen i november eller i början på december, men den här hösten och vintern har inte varit som vanligt. Det började dock osedvanligt bra, enligt Jan-Olov Svonni.

- Det var lite snö under hela hösten och vi tänkte att vi skulle låta renarna beta och ha det bra. När vi väl började samla dem kom det så väldigt mycket snö här längre österut. När det har varit lite snö vill renarna gärna tillbaka västerut uppåt fjällen till, säger han.

Renskötarna driver renarna mot låglandet på dagen och nattetid vänder de och går tillbaka. Det ger mycket extrajobb.

- Men det går inte att köra dygnet runt, det blir ju mörkt också.

Det är fortfarande få ljusa timmar då det går att jobba på ett effektivt sätt i renskogen. I november när skiljningen brukar hållas är dagarna längre.

- Nu hinner man bara börja innan man måste packa ihop, säger Jan-Olov Svonni.

Det var när snön kom som problemen började, eller framför allt när snöfallet avbröts av ett häftigt regn i skarven november-december.

Stormar och isbildning
Utöver det har stormarna avlöst varandra. Det har försvårat renskötarnas arbetsförhållanden på fjället och dessutom gett packad snö ovanpå isbildningen.

Det får inte komma så mycket mer snö i år, annars kommer det bli svårt för framför allt kalvarna att gräva sig ned till betet.

Att det emellanåt är dåligt bete är inte så ovanligt i sig. Det är allt sammantaget som gör att den här vintern går till historien som en av de mest besynnerliga.

Jan-Olov Svonni har inte varit med om något liknande under de år som han har hållit på med renar.

- Det är väl klimatförändringen. Den kommer väl, vare sig vi vill eller inte. På senare år har det varit konstiga höstar och långa vårar, det kommer så mycket snö under vintern nu för tiden.

Det ligger i linjen med vad klimatforskningen förutspår om mildare vintrar och mer nederbörd.

Förhoppningsvis ska resten av säsongen bli mer normal, även om det blir en kort tid som renarna är i sina vinterbetesgrupper. Mot slutet av mars eller i början på april är det dags att driva dem tillbaka mot fjället.

Hittills i år har Gabna försökt att ha renarna på fjället i så liten utsträckning som möjligt för att undgå rovdjurens härjningar.

Jan-Olov Svonni pratar om en explosionsartad ökning och samebyns ordförande Lars-Eric Kuhmunen håller med.

Råkade ut för marodör
- Det är så fruktansvärt mycket rovdjur så att vi inte törs vara på fjället. Det är framför allt järv som river allt de hinner med. En medlem i samebyn råkade ut för en riktig marodör för några dagar sedan, säger han.

Renskötarlivet är inte bara hårt jobb och svåra motgångar. Det har sina poänger också.

Tor-Erik Huuva, ordförande i grannsamebyn Laevas, har svårt att tänka sig ett annat jobb.

- Man gör sitt eget jobb, sköter om sin egen ägo, styr över sin arbetstid och sköter allting själv. Det är mer en livsstil än ett yrke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om