Rektorn vid Sameskolan: "Det är förjäkligt"

Barn i en skolskjuts har uppgivit att de fick höra rasistiska uttalanden som "lapp" från en taxichaufför i samband med transport. Rektorn vid Sameskolan i Gällivare har vidtagit åtgärder utifrån barnens uppgifter. "Vi har bearbetat händelsen med barnen som utsattes", säger skolans rektor Karin Eriksson.

11 oktober 2018 10:30

Skällsordet "lapp" ska ha uttalats under färd i skolskjutsen. Enligt uppgift till Norrbottens media ska också könsord ha uttalats på samiska. Barnen som satt i taxin har i efterhand uppgivit att de blivit kränkta av taxichauffören.

Sameskolans rektor, Karin Eriksson, har vänt sig med barnens uppgifter till taxibolaget som kör skolskjutsarna för Sameskolans räkning.

– Ägaren har fått informationen om vad som har hänt. Vi reder ut den här situationen. Jag har pratat med taxiägarna så att jag tror att de tar till sig det här, säger hon.

Hur upplevde du händelsen när det kom till din kännedom?

– Så här ska det ju inte vara. Det är förjäkligt att barn som inte har någon vuxen med sig ska utsättas för det här. De är ju barn, säger Karin Eriksson.

Vid det aktuella taxibolaget säger en av delägarna till Norrbottens media, att han pratat med den berörda taxichauffören som nekar till anklagelserna. Ord står mot ord.

– Det är ju bara de som suttit i bilen som vet exakt vad som hänt. Rektorn har varit i kontakt med mig och när jag hörde det där så reagerade jag ju med att det får inte hända. Men jag tyckte att det lät konstigt. Han är vuxen och det är barn och han har många vänner som är samer. Han uppger att barnen börjat prata samiska i bilen och föraren hade sagt åt dem: "Ni behöver inte prata "lappska". Jag förstår ändå vad ni säger". Det är det som är grunden till att de tyckte det var diskriminerande. Det är så föraren sa till mig, säger delägaren.

Sameskolechefen vid Sameskolstyrelsen, Anna Karin Länta, bekräftar också att hon för en dialog med rektorn vid Gällivare Sameskola. DO, Diskrimineringsombudsmannen, och Polisen har kontaktats för rådgivning men ännu har man inte anmält händelsen.

– Kontakter har tagits men rektorn väntar på dokument. Så idag har ingen anmälan gjorts, säger Anna Karin Länta.

Sameskolan har låtit barnen prata om sin upplevelse efter händelsen.

– Vi har jobbat med det här och bearbetat det. Suttit tillsammans och pratat igenom händelsen ordentligt, säger Karin Eriksson, rektor vid Sameskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Dahlgren