Kräftfiskepremiären i Råneå bjöd på fina fångster

32-åriga Anna Henell har varit med och fiskat kräftor sedan hon var bebis. I dag har hon med sig sina egna barn när det vankas fiske.
32-åriga Anna Henell har varit med och fiskat kräftor sedan hon var bebis. I dag har hon med sig sina egna barn när det vankas fiske.

På torsdagen kantades Råneälvens stränder av kräftfiskare. 32-åriga Anna Henell har fiskat i hela sitt liv.

Råneälven 13 augusti 2020 20:59

Precis som vanligt var det fullt av människor vid älvstranden när det var dags för kräftfiskepremiär i Råneå. Kräftfisket är här en tradition fullt jämförbar med midsommar och julafton.

 

32-åriga Anna Henell har vuxit upp vid älven och hon har också fiskat kräftor i hela sitt liv.

– I början var man väl bara ett litet knyte som fick följa med mamma och pappa. Det här är något som jag har gjort så länge jag minns, säger hon. 

 

I dag bor hon och maken i ett hus i centrala Råneå. Den här kvällen är hon, sonen Charlie Eriksson Lindfors och bonussonen Theo Henell ute i båten. De andra nöjer sig med att äta och samtala på stranden. 

– Det här är ju någonting man gör tillsammans, gammal som ung.

 

Med van hand lyfter hon också på burarna. Där det saknas agn hämtar hon upp en stor bit braxen som hon sätter som lockbete för kräftorna. 

– Det är väl lite småäckligt med agnfisken. I synnerhet nu när jag är gravid, säger Anna Hanell och skrattar. 

 

I de första burarna är det inte många kräftor, men sedan kommer högvinsten. I den fjärde buren finns ett trettiotal jättefina flodkräftor där några är riktigt stora.

– Jamen det är så här det ska se ut, säger hon och ler ikapp med kvällsolen. 

 

När de har lyft samtliga burar en första gång är det kräftor i en och en halv hink. Vid stranden tar Anna Hanells far Bosse Eriksson emot. 

– Jag uppskattar att det är mellan åttio och nittio kräftor. Det är bra. Det är så här man vill att det ska se ut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa