Vattenskotrar buskörde uppströms i Råneälvens forsar

Elsa Rensfeldt trodde knappt sina ögon när hon såg två män köra uppströms med vattenskotrar i Råneälven. Tilltaget fördöms nu av biologen Andreas Broman.

Andreas Broman är biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten och han fördömer handlingen där två personer buskörde med vattenskotrar i forsarna.

Andreas Broman är biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten och han fördömer handlingen där två personer buskörde med vattenskotrar i forsarna.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2021-06-23 11:00

Vattenskotrar har ökat i popularitet och allt fler verkar också ta ut svängarna när det platser där de används. Elsa Rensfeldt som bor intill Råneälven vid den näst sista forsen innan älven når havet fick i under helgen som gick bevittna två vattenskotrar som kom körande uppströms.

– Efter att de kört upp genom två av forsarna åkte de runt och lekte och gjorde burnouts så att vattnet bara sprutade, säger hon.

Det här gjorde henne ledsen, upprörd och arg.

– Jag älskar ju naturlivet som älven bjuder på. Det ska vi vara rädda om tycker jag. Just nu kan man till exempel gå ner till stranden och se en rad olika fåglar. Vad händer när de störs på det här sättet, berättar hon.

Vad som händer med det liv som finns under ytan när det utsätts för vattenskotrarna kör vill hon knappt tänka på.

– Här finns ju bland annat flodpärlmusslor precis på de platser där de körde som vildast. Det vet jag att min pappa lärde mig, säger hon.

Andreas Broman är biolog på vatten- och fiskeenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.  När han får höra om tilltaget blir hans första spontana kommentar:

– Vilka idioter! Det är så jävla dumt. Det är en polissak, säger han.

Han berättar att man bara får köra vattenskoter på en markerad farled eller från sin brygga eller där man har sjösatt den och köra ut till farleden.

Han säger att vattenskotrar som körs på det sätt som det har gjorts i forsarna utanför Råneå kan ställa till med mycket stor skada.

– Precis nu kläcks sik- och harryngel och laxungarna kryper upp från bottnarna. De är små och känsliga och gillar inte att åka genom turbiner på en sån där, säger han.

Råneälven är en större outbyggd skogsälv och ett mycket värdefullt exempel på ett stort naturligt vattendrag. Älven ingår därför också i Natura 2000 som är ett nätverk för EU:s mest skyddsvärda naturområden.

– Jag hoppas att de som kör vattenskotrar får mer information. Att de tänker själva. Och är varsammare, säger Elsa Rensfeldt.

– Även om EU:s regelverk säger annat än svensk lag och där polis därför inte ingriper så finns ju den svenska lagstiftningen av en anledning, säger Broman.

Nu är det också klart att Sverige kommer att införa förarbevis på vattenskoter från och med 1 maj nästa år.

– Det är bra. Jag hoppas bara att alla oavsett ålder kommer att behöva ta förarbeviset, säger Andreas Broman.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!