Vårdpersonalen löste de delade turerna

Socialförvaltningen har misslyckats. Politikerna har misslyckats. Konsulterna har misslyckats.Och stora pengar har spenderats.Men det krävdes ett vårdbiträde och en undersköterska för att lösa problemet med de delade turerna.

En majoritet av personalen på Forsbacka vård- och omsorgsboende har ställt sig bakom en lösning för att få bort integrerad dag/natt-tjänst  och delade turer. Undersköterskan Maria Ek är en av dem som ligger bakom förslaget.

En majoritet av personalen på Forsbacka vård- och omsorgsboende har ställt sig bakom en lösning för att få bort integrerad dag/natt-tjänst och delade turer. Undersköterskan Maria Ek är en av dem som ligger bakom förslaget.

Foto: Kurt Engström

RÅNEÅ2014-01-24 19:40

Socialförvaltningens slutgiltiga lösning för att få bort de ofrivilligt delade turerna gick ut på att införa integrerade dag- och natt-tjänster för all personal. Lösningen hade arbetats fram av konsulter till kommunen.

Men detta mottogs inte väl. Enligt Kommunal kallade med medlemmarna det för att ersätta pest med kolera.

Nu kan problemet få en lösning. Tack var undersköterskan Maria Ek och vårdbiträdet Emil Åkerström på vård- och omsorgsboendet Forsbacka i Råneå. De har tagit fram ett eget förslag som majoriteten av personalen vid ett stormöte i onsdags ställde sig bakom.

– Vårt förslag är också en form av integrerad natt. Men med tydliga avgränsningar, där det klart och tydligt står hur mycket dag kontra natt man måste blanda, säger Emil Åkerström.

– Det här är ett bra förslag, säger Maria Ek.

I förslaget får de som vill jobba natt fortsätta göra det. Och de som vill jobba dag för göra det. Endast ett fåtal pass måste delas.

Forsbacka och Västberga vård- och omsorgsboenden i Råneå har utsetts till piloter i kommunen för att införa de integrerade turerna. Det fick personalen att agera.

– Det har varit en stor tvekan inför det ursprungliga förslaget eftersom det överhuvudtaget inte är utvärderat. Det är väldigt olyckligt att man sjösätter projekt parallellt utan att vet vad konsekvenserna blir, säger Emil Åkerström.

– Vi har blivit utpekade att lösa det här. Mot vår vilja. Och då har vi lanserat ett eget förslag.

Enligt Emil Åkerström kan detta bli lösningen på hela problemet med de ofrivilligt delade turerna.

– Det går att översätta det här förslaget till flera boenden. Men det är inte en slutgiltig lösning för alla, det finns fortfarande knäckfrågor, säger han.

Inez Thomasson, ordförande på Kommunal i Luleå, ser positivt på förslaget. Och även hon tror att det går att överföra på fler boenden i kommunen.

– Det mest positiva har kommit fram till det här och känner sig delaktiga. Det blir nära dem själva, säger hon.

Även socialchefen Mikael Lekfalk tycker att förslaget är bra.

– Jag är jättepositiv till förslaget. Det är mycket, mycket bättre om det kommer ett förslag från verksamheten själv, säger han.

Förslaget ska nu utredas med risk- och konsekvensanalys.

– Vi måste se vad som händer med schema, kunder och arbetsmiljö först, säger Mikael Lekfalk.

BAKGRUND Delade turer

Allting började redan i valrörelsen 2010, då frågan drevs hårt av framför allt Rättvisepartiet, men även allianspartierna.

I samband med det uttalade Yvonne Stålnacke (S) sig om att turerna skulle vara borta inom ett år.

Enligt den konsultrapport som tagits fram skulle det kosta 45 miljoner kronor att helt få bort turerna.

Men de ofrivilligt delade turerna ska bort inom den befintliga budgeten.

Enligt det förslaget som till slut lades fram ska de delade turerna ersättas av scheman med integrerad dag-natt. Forsbacka och Västberga vård- och omsorgsboenden i Råneå utsåg till piloter i projektet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om