När han drar i gång sin motorsåg ser det lekande lätt ut. Han hänger till synes i det fria ändå när han kapar grenarna på en av de många tallar som står på Strömsundshemmet utanför Råneå.
Trädgårdsmästaren Joel Đapić Öberg har lyckats förena sitt stora intresse för trädgård med klättringen som är hans andra stora intresse.
– Jag kommer ju från en trädgårdsfamilj och har själv ett stort växt- och trädgårdsintresse. Och träden var den typ av växt som var extra intressant. Och där blev det sedan en symbios mellan växter och klättring. Det blev bara perfekt, säger han.
I dag är han sedan några år tillbaka arborist till yrket. Som trädexpert ställer han diagnoser på träd och konsulteras av såväl privatpersoner som kommuner, församlingar och företag.
– Det finns bland annat en osäkerhet för att gamla träd ska ramla över till exempel byggnader. Eftersom jag har kunskap att faktiskt se hur trädet mår hjälper jag till med bland annat riskbedömningen. Jag har insett att väldigt många bär på en alltför stor oro. Man kan göra åtgärder och sedan rädda ett träd som ägaren i grunden vill behålla eftersom det är fint, säger han.
Genom sitt klättringsintresse träffade han Mirna Đapić Öberg och i dag är de gifta och har en ettårig dotter som precis har skolats in på dagis i Niemisel.
– Mirna är extremt duktig på att fälla träd. Och det är viktig att kunna lägga det exakt när det är trångt om utrymme, säger han och ser på henne.
– När jag träffade Joel så började även jag att intressera mig för träd. I dag arbetar vi nästan alltid tillsammans på de uppdrag som kommer in, inflikar hon.
Joel Đapić Öberg som också har en trädgårdsmästarutbildning i grunden blev färdig arborist för fyra år sedan. I dag har han en internationell certifiering som gör det möjligt för honom att utöva sitt yrke var som helst i världen.
– Det finns ju så många häftiga träd när man kommer söderut. Bara i södra Sverige är det ju helt andra träd. Det är stora träd och breda träd. Och jättegamla träd. Jag arbetade i Malmö under en riktigt bra läromästare och min fascination för träden bara ökade i och med det. Det var väldigt lärorikt och intressant, säger han.
Samtidigt blickade de mot Norrbotten.
– Vi trivs så otroligt bra här uppe. Det finns många fina, gamla träd här också även om vi saknar några av de stora lövträd som finns söderöver, berättar han.
Hur är det att hänga där uppe bland trädkronorna i jättelika lövträd eller stora barrträd?
– Det är otroligt fridfullt. Det är avslappnande och harmoniskt.
Det ser också vådligt ut?
– När man vet vad man gör är det inte det. Det är såklart fysiskt. Det finns en beskrivning av arboristyrket på engelska där det benämns som ”it´s a perfect combination of arts, sports and science”. Alltså konst, idrott och vetenskap. Det är mycket biologi om hur träden mår och hur de påverkas av olika åtgärder. Det är också fysiskt krävande. Och sedan är det också estetiskt där man vill att det ska se bra ut. Det krävs ett hantverk men också en blick.
Vad betyder träden för dig?
– Åh (paus). Jag vet inte. Mycket. Jag tittar på träd hela tiden. Vart vi än är. När vi är i Mirnas hemland Kroatien tittar jag på hur träden ser ut där. Samma när vi kommer till nya städer. Så samlar jag intryck och funderar runt hur man skulle kunna göra till exempel här hemma i Norrbotten.
"Väldigt många oroar sig lite i onödan"
Joel Đapić Öberg från Niemisel är en av få arborister i Norrland. Som trädexpert ställer han bland annat diagnos på våra gamla träd.
Så här kan det se ut när Joel Dapic Öberg arbetar med träden.
Foto: Joakim Nordlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!