Greger Hägg, 56, från Råneå har vid flera tillfällen kontaktat Länstrafiken och påtalat stora brister i busstrafiken på sträckan Luleå-Råneå. Hans yngsta dotter går första året på gymnasiet i Luleå och åker buss till och från skolan varje dag.
Han bävar inför situationen när vintern knackar på dörren och när väglaget försämras.
– Det är konsekvent passagerare som får stå när det är för fullt. Tar man bussen som lämnar Luleå mot Råneå vid halv fyra på eftermiddagen är det i stort sett alltid fullt, säger han.
Efter dödsolyckan i Jämtön utanför Råneå 2002, där en skolbuss rammades uppe på viadukt av en linjebuss och där två barn dog, kom en lag om säkerhetsbälte i bussar.
– Hur i hela fridens namn är det då möjligt att i dag, 22 år senare, så kör man samma sträckor med passagerare som står i bussarna. Jag förstår det inte – ska jag som pappa behöva känna oro för det här?, säger han.
Teresia Fors är Länstrafikens Marknads- och kommunikationschef, så här bemöter hon Gregers oro:
– Olyckan 2002 är en otroligt tragisk händelse som lever kvar i minnet hos väldigt många och en bra säkerhetsåtgärd som användande av bälte på bussar blev än mer angelägen efter denna tragedi.
Om linje 20 där problemen är som störst säger hon:
– Vår strävan är att undvika stående resenärer så långt det går. Vi arbetar löpande med att planera vår trafik för att stående resenärer ska undvikas. Till exempel på linje 20, där vi har arbetat med att få fram förstärkningstrafik i stadig form. I vissa fall förekommer det dock stående resenärer.
Greger Häggs yngsta dotter känner i dag oro inför om hon ska kunna få sitta eller stå i bussen.
– Hon tycker att det känns så läskigt så nu gruvar hon sig för att åka, säger han.
Många gånger är bussarna överfulla och vissa gånger har chauffören bara meddelat att de måste vänta.
– När min äldsta dotter gick i skolan så kom det extra bussar som tog de som blev över. Så är det inte längre. Nu måste de som inte får plats vänta till nästa ordinarie avgång i tidtabellen. Och är den full så får man vänta ännu längre. Det här är ju inte hållbart. Tänk dig att behöva stå ute i en timme när det är svinkallt ute, dundrar han.
– Vi är medvetna om att bussarna, speciellt under fredagseftermiddagarna, har gått väldigt fulla och vi har tillsammans med trafikföretaget arbetat med att finna en lösning. Det råder både brist på fordon och förare, inte bara här i Norrbotten men också i övriga landet, så det har tagit längre än vad vi hade hoppats på för att öka kapaciteten på dessa populära eftermiddagsavgångar, säger Teresia Fors.
Hon vädjar till Greger Hägg och andra som inte är nöjd med situationen att ha tålamod.
– Vi är glada att få meddela att inom ett par veckor, så kommer en långsiktig lösning att vara på plats och fram till dess finns det ett tillfälligt arrangemang för att ta hand om de många resenärerna som vill resa från Luleå mot Råneå och Haparanda, säger hon.
Hägg tycker det är handlingskraftigt att Luleå kommun till sist agerade när det gäller busstrafiken i sörbyarna.
– Men det är precis lika illa på de bussar som går norröver. Vi ska väl inte behöva gå med en klump i magen, osäkra över om våra barn ska komma hem på ett säkert sätt, säger han.