Slöjdsalen fick ansiktslyft – av eleverna

Träslöjdsalen i Råneskolan har genomgått en förvandling. Och eleverna kan sträcka på sig lite extra. Det är nämligen de som har svarat för arbetsinsatsen.

Eleverna i klass 9A och 9B i Råneskolan ligger bakom förvandlingen av skolans slöjdsal. Bakre raden från vänster: Emil Glaad, Oliver Kristoffersson, Emil Norman, Elis Nilsson, Theo Sundström, Linus Hansson, Anton Bergqvist, Emil Hagberg, Edwin Andersson och Hampus Henriksson. 
Främre raden från vänster: Elvira Björk, Alma Larsson, Alina Sunqvist, Teis Christiansen, Erik Juntti, Linus Lundin och Johan Nordström.

Eleverna i klass 9A och 9B i Råneskolan ligger bakom förvandlingen av skolans slöjdsal. Bakre raden från vänster: Emil Glaad, Oliver Kristoffersson, Emil Norman, Elis Nilsson, Theo Sundström, Linus Hansson, Anton Bergqvist, Emil Hagberg, Edwin Andersson och Hampus Henriksson. Främre raden från vänster: Elvira Björk, Alma Larsson, Alina Sunqvist, Teis Christiansen, Erik Juntti, Linus Lundin och Johan Nordström.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2020-03-05 18:00

När läraren Teis Christiansen började på Råneskolan i december var träslöjdsalen sliten. 
Två månader senare har den genomgått en förvandling. I ett byggprojekt tillsammans med eleverna har den påhittige träslöjdsläraren sett till att renovera lokalen. 
– När jag började här såg jag att det fanns ett enormt behov av renovering. Jag kände också att det var svårt för mig att säga här ska ni hålla ordning, här ska det vara snyggt när det såg ut som det gjorde, berättar han. 
I dag är bänkarna slipade, hyllor har byggts och träskyltar som märker skåpen har tillverkats.
Det är ändå bara en liten del av allt som har gjorts i salen under de senaste månaderna. 
Och allt det här har eleverna själva utfört. 
– Givetvis med en del stöd men det är de som har gjort det. De har svarat för ett fantastiskt arbete. Jag är så imponerad på det sätt som de har tagit sin an den här uppgiften, säger träslöjdslärararen Teis Christiansen. 
Han kommer ursprungligen från Danmark och han har arbetat både som lärare och som snickare i byggbranschen. Han ser många värden i att eleverna får bli delaktiga i att förbättra sin egen arbetsmiljö. 
– När man får möjlighet att arbeta med någonting som har en verklig betydelse inte bara för en själv utan också för andra, ja då får det som en extra energi när det blir rätt. Och det är jättespännande, säger han. 
Inför förändringsarbetet gick han runt och frågade eleverna om de ville vara med. 
– Det kändes lite jobbigt när han först föreslog det. Man har ju aldrig varit med om något liknande. Men det gick ändå bra. Det blev inte så jobbigt som jag trodde, det var kul. Jag har gillat allting. Vi satte ju upp byggställningar och hjälpte till att bygga hyllor, säger Theo Sundström. 
Han och Alina Sundqvist går båda i 9A och de har varit med om den här upprustningen: 
– Det var ju kul när man såg att någonting hände. Att det blev finare och finare, säger Alina Sundqvist.
Båda är eniga om att det har blivit trivsammare och trevligare nu när allt är färdigt. 
– Det är en helt annan känsla att komma in här i dag. Störst förändring är det ändå i målarrummet. Där var det färg på väggarna och allmänt slitet. Nu är det som ett helt annat rum, säger han. 
Den innovative slöjdläraren har också kontaktat ett par företag som har bidragit med bland annat färg och byggmaterial. 
– Ett av företagen har skänkt de färgprover som de annars hade varit tvungna att kasta. Nu ger de det till oss istället, berättar han. 
Utöver det har de också ett gott samarbete med återvinningscentralen. 
– Där får vi diverse möbler som vi återvinner. Där kan man ju komma över så mycket fint som man sedan kan använda sig av i arbetet. Budgeten i slöjden är ganska liten men öppnar man ögonen finns det en uppsjö av material. Och det kan många gånger handla om riktigt fina träslag som annars hade kostat skjortan att köpa, säger han. 
Elevernas stora arbete började med ett traditionellt byggmöte. Där presenterade han en plan på hur arbetet skulle utföras. Redan där fanns en klar struktur hur man skulle gå till väga. 
– Sedan fick de välja de uppgifter som de gärna ville arbeta med, berättar han.
Teis Christiansen är också tydlig med att slöjdlärarvikarien Peter Öqvists också har varit delaktig i arbetet. Och lärarkollegorna är lyriska: 
– Det är fantastiskt roligt att Teis har kommit hit och har dragit igång det här arbetssättet. Får man med sig ungdomarna i ett sådant här förändringsarbete ökar också förutsättningarna att man har en slöjdsal som man vill vårda och vara rädd om. Sedan får de ju en inblick i vad det vill säga att renovera någonting på riktigt, säger musikläraren Daniel Nyström.
Hur tycker du att eleverna har skött sig?
– Det har inte varit något krångel eller motstånd utan alla har huggit i och bjudit till. Och jag tror att det är för att det är något konkret, något äkta. I dag ser jag att de är stolta. Och med all rätt. Det är de som har förändrat sin egen slöjdsal så de har all anledning att känna stolthet. 
Vad tycker du om det här sättet att arbeta med grundskoleelever?
– Jag gillar att arbeta så här. Det ger en enorm energi och ett stort engagemang. När man sedan tittar på kursplanen i slöjd så ligger det i linje med kunskapsmålen som är satta där. Man arbetar bara på ett lite annat sätt. Här gör man någonting som inte enbart är för ens egen nytta. Men det är de samma grundprinciperna som vi använder oss av. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!