Luleå kommun uppskattar att det kostar mellan 750 000 och 1 000 000 kronor att sätta in andra åtgärder än de man redan försökt för att få bort bakterien.
– Om vi lägger dessa pengar på åtgärder finns inga garantier för att bakterierna försvinner. Jag har därför skickat en fråga till våra hyresgäster, kultur-och fritidsförvaltningen, om de vill fortsätta ha verksamhet i badhuset och om vi då ska satsa på att försöka få bort legionellan, säger Helén Wiklund Wårell, chef stadsbyggnadsförvaltningen.
Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår nu att badhuset ska stängas permanent.
– Vi förstår att det är ett jättetråkigt besked, men vårt förslag kommer vara att vi lämnar badhuset som hyresgäster. Även om man skulle få bort legionellan är det svårt att bedriva långsiktig verksamhet i en byggnad som tekniskt sett är slut, säger Patrik Bylin, chef kultur-och fritidsförvaltningen, och fortsätter:
– Lågstadiet i Råneå har under hösten fått sin planerade simundervisning för detta läsår och nästa läsår får i så fall planeras i Gammelstads badhus eller Pontusbadet.
Skicket på badhuset utreddes 2016 av en oberoende konsult som kom fram till att badhuset redan då nått sin tekniska livslängd och stod inför omfattande renoveringsbehov.
– Då beräknades kostnaden till över 30 miljoner, en summa som inte blivit lägre sedan dess, konstaterar Helén Wiklund Wårell.
På Råneåskolan var man inte förvarnad om att badhuset kommer att stängas permanent.
– I dag har vi fått veta att badhuset stängs, vi får börja titta på det nu hur vi gör, säger Katarina Wennberg, biträdande rektor för Råneåskolan.
Råneåskolan har ungefär 340-350 elever i årskurs F-9. Stängningen av badhuset innebär att skolpersonalen får tänka annorlunda när schemat ska läggas inför höstterminen. Badhusbesöken kommer att ta längre tid då eleverna måste bussas antingen till Pontusbadet eller badhuset i Gammelstad.
– Ja, det kommer de att göra. Annars har vi haft det vägg i vägg, säger Katarina Wennberg.
– Vi har inte tänkt i de banorna än. Vi får titta över det när vi lägger schemat för hösten, fortsätter hon.
Katarina Wennberg konstaterar att det finns andra skolor i Luleå kommun där eleverna också får bussas för att ha simundervisning, Bergnäset till exempel.
– De har säkert erfarenhet av det, vi får hitta de lösningarna.