Olagliga nät beslagtagna

I Råne skärgård beslagtogs i förra 17 olagliga nät som innehöll öring och sik såväl som gädda och abborre.

Foto:

Råneå2009-05-26 10:48
Länsstyrelsens utökade fisketillsyn i kustområdet gav resultat i fredags. Tack vare att näten var relativt nyligt utlagda kunde några av fiskarna återutsättas levande men bland annat den havsöring som fastnat var död.
Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter, enligt gällande sjökort, under våren (1 april - 10 juni) och under hösten (1 oktober - 31 december). Sedan tidigare gäller också att nät och andra redskap ska märkas med bland annat ägarens namn och adress alternativt telefonnummer. Redskap som ligger fel eller som inte är märkta tas i beslag och lämnas till polismyndigheten.
De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen. Men de medverkar också till att skydda vårlekande fiskarter som gädda, abborre och harr från ett allt för hårt fiske på deras lekplatser. De vårlekande fiskarterna är i sig inte fredade under lektiden, men i och med tremetersregeln är det inte tillåtet att fiska dem med nät på de grunda lekområdena.
- Tyvärr är nät inte selektiva i hur de fångar fisk utan alla fiskarter fastnar i dem om de bara har ungefär rätt storlek i förhållandena till nätmaskorna. Eftersom fisken garnas eller snärjs in av näten skadas deras hud och slemskikt och när man väl tagit loss fisken är den ofta alltför skadad för att återutsättas, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.
Ur fiskeförvaltningssynpunkt innebär detta en principiell skillnad mot till exempel fiske med mjärdar eller fällor som fångar fisken genom instängning. Med redskap av dessa typer kan oönskade eller otillåtna arter i de flesta fall återutsättas oskadda.
- För öringen är nätfisket dessutom speciellt olyckligt eftersom den har ett beteende som gör att den stressar upp sig och snabbt dör på näten. Chansen att kunna återutsätta en av misstag nätfångad öring under dess förbudsperioder är därför i stort sett obefintlig, säger Dan Blomkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om