Ansökan till EU-fonden Life, som är gjord tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten, är på cirka 40 miljoner kronor och gäller även Lögde älv. Medfinansiering är säkrad från Hav- och vattenmyndigheten, Sveaskog och SCA.
Rättslig prövning
Men vägen till en ny restaurering är fortfarande lång.
– För det första ska vi beviljas medel. Vi kanske får söka flera gånger innan det blir ja. Sedan är flera av de gamla resterna från flottningsepoken kulturhistoriskt intressanta. Det måste vi ta hänsyn till. Arbetet ska också göras i samråd med de som bor längs älven och det krävs därför en rättslig prövning också, säger Ingemar Perä, projektsamordnare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Öringen tog stryk
Under flottningsepoken rensades såväl huvudfåran som biflödena från sten och andra hinder. Nu vill man lägga tillbaka stenarna och även skapa lekbäddar.
– Öringen är en fisk som tog mycket stryk när man flottrensade, säger Ingemar Perä.
Nytt projekt
Exempel på mindre vatten som är högaktuella i det nya projektet är Rörån och Abramsån. Efter huvudfåran finns många sträckor, bland annat Långforsen, som behöver återställas.
Restaureringen på 1990-talet gjordes av Fiskeriverket och Stiftelsen Råne älvdal. Då återställde man Norrlillån, delar av Sörlillån, Spikälven, Solälven och delar av Livas älv plus en del sträckor i huvudfåran i övre delen av Råne älv.
Flottningen i Råne älv upphörde 1965.