"Nu måste vi hjälpas åt"
Erland Nilsson, företagarbas i Råneå, betecknar läget i byn som en krissituation.- Nu måste vi alla hjälpas åt att ta tag i det här om det inte ska gå alldeles på tok, slår han fast.
"Det här är verkligen ett samhällsproblem som vi har ett gemensamt ansvar att lösa", säger företagarbasen Erland Nilsson som vill införa nattpatrullering med frivilliga för att stävja brottsligheten och buslivet i Råneå. FOTO: Joel Marklund
Foto: Joel Marklund
Samhällsproblem
- Stig Granström är en sådan lärare som har civilkurage och engagerar sig för att lära ungdomarna vad som är rätt och fel. Det är sådana som han som behövs. Det är helt oacceptabelt att situationen är som den är i Råneå. Det här är verkligen ett samhällsproblem som vi har ett gemensamt ansvar att lösa. Allt klotter, förstörelsen och stölderna kostar enorma belopp. Pengar som skulle kunna användas till så mycket bättre saker - vården av våra gamla, fritidsanläggningar och nya skolböcker till exempel, säger Erland Nilsson.
Både i sin tidigare roll som politiker och som ordförande för företagarna i Råneå har Erland Nilsson arbetat för att få till stånd någon form av nattlig bevakning sedan de två fasta polistjänsterna i byn drogs in.
I samarbete med byns frivilliga räddningstjänst startades ett larmprojekt där räddningstjänstens personal larmades ut direkt vid exempelvis inbrott och skadegörelse i stället för att larmet gick från SOS alarm till polisen.
Minskat busliv
- Polisen har ju inte resurser att rycka ut på alla dessa händelser i Råneå. Räddningstjänstens killar tog inte över några polisiära arbetsuppgifter men det blev verkligen en vinnarsituation att de alltid kunde finnas så snabbt på plats. Det minskade buslivet och skadegörelsen högst påtagligt, säger Erland Nilsson.
Men eftersom personalen i den frivilliga räddningstjänsten inte fick någon kompensation för sina utökade arbetsuppgifter avslutades projektet 2005.
Nattpatrullering
- Tyvärr, för det fungerade verkligen, säger Erland Nilsson som nu vill starta frivillig nattpatrullering i Råneå, en slags "vuxna på stan".
- Det handlar inte om något medborgargarde som ska leka polis. Vi ska inte ingripa mot grova brottslingar. Det handlar om att förebygga, att synas, ha en positiv dialog med både ungdomar och föräldrar, öka den sociala kontrollen, visa att vi bryr oss. Om vi får ihop 40-50 personer blir det inte så betungande med så många nätter för varje. Det här skulle alla tjäna på, inte minst de ungdomar som är på väg att hamna snett i livet. Någonting måste göras. Annars går det här alldeles på tok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!