Norrsken, midnattssol, fjäll och renar - allt det finns i norska Alta. Så vad är det då som lockar så många finnmarksbor till Norrbotten? Mjöfjärden, mellan Råneå och Sundom, har varit bebodd i cirka 500 år. I den lilla kustbyn samsas många fritidshus och sommartid är platsen populär hos båtfolket. Längs fjärden finns flera fina badplatser och vägen längs kusten bjuder på blomstrande ängar och skog med mycket björk. Men de senaste åren har något förändrats. En bit ut i havsviken, bland sommarstugor och en gård från mitten av 1800-talet, ligger i dag ett par Saltdalshyttor. De norskritade husen vittnar om nybyggare.
I ett av husen semestrar Liv-Marion Isaksen och hennes man Björn Johansen från Alta i Nordnorge. En bit längre ut i havsviken har hans pappa Roald Johansen, också han från samma ort, en sommarstuga. Sedan tre år tillbaka tillbringar de större delen av sommaren 60 mil från hemstaden.
Trivs i Norrbotten
- Jag hade snackat i flera år om att köpa här och 2007 hittade jag en fin tomt och ett hus. Det var inflyttningsklart, helt perfekt, säger Roald Johansen.
Stugan är röd med vita knutar. I flaggstången på gräsmattan framför huset vajar en norsk vimpel. Roald Johansen trivs i Norrbotten - så bra att han kan tänka sig att spendera mer än bara sommaren i huset vid havet.
- Jag kanske kan bli pensionär här till och med!
Samma år som Roald Johansen köpte sin sommarstuga hittade Liv-Marion Isaksen och Björn Johansen sitt drömläge. Tomten ligger i söderläge bara några meter från vattnet. Vid stranden ligger ett båthus och den norska grannens brygga där en vit plastbåt ligger förtöjd.
- Vi hittade tomten på Hemnet. När vi kom var det fullt av skog ända ner till stranden. Men nu när vi röjt och kan njuta av solljuset och en fin sandstrand, säger Liv-Marion Isaksen.
Tar med eget vatten och fisk
Roald Johansen och makans vitmålade hus har högt i tak och många fönster. Liv-Marion Isaksen skrattar när hon berättar att ett av fönstrena gjordes smalare eftersom hon ville få plats med ett skåp som hon ärvt. Fyra stora fönster vetter mot havet och solens strålar letar sig in till köksluckorna från Ikea i Hapa- randa. Det mesta av inredningen har de köpt i Sverige, men de tycker ändå att en del saker är bättre att ta med från Norge.
- Vattnet i brunnen smakar inte så bra, så vi tog med en 20-liters vattendunk hemifrån. Fisk och sju kilo räkor har vi också tagit med, de smakar bättre än Findus frysvaror.
Paret Isaksen och Johansen har köpt mark så det räcker till ännu ett hus. Bara några meter från Saltdalshyttan de nu bor i ligger grunden till ett 100 kvadratmeter stort hus. Björn Johansen, som äger en byggfirma i Alta, kan göra mycket av jobbet själv.
- När vi var här i maj la vi grunden och vi planerar att huset är klart till nästa år. Vi måste också få lite grönt kring huset, säger Björn Johansen och pekar mot slänten där gräsmattan de sått i fjol inte verkar ha haft problem att bli grön.
Norrmännen uppskttade
Det är inte bara familjen Johansen och Isaksen som hittat till Mjöfjärden. Längs deras kustremsa finns omkring fyra norska hushåll och på andra sidan havsviken finns en handfull till. Det är något som grannen Sture Lindahl tycker är positivt.
- Jag tycker att det är jätteroligt att norrmännen har hittat hit. Jag brukar se till husen under vinterhalvåret, säger han.
Sture Lindahl, som är född i trakten, har också märkt att de nytillkomna husen påverkat stugpriserna i området.
- I fjol fick jag höjt taxeringsvärde.
Mjöfjärden - en norsk koloni
Något har förändrats i Mjöfjärden. Där vajar inte bara svenska flaggor. Allt fler vimplar i rött med blått och vitt kors syns vid stugorna - i havsviken ligger en norsk koloni. - Klimatet är så skönt. I mitten av maj låg isen kvar men det var över 20 grader, säger norrmannen Roald Johansen, som har stuga i viken.
En bit in i havsviken har två familjer från Norge byggt hus. "Vi högg ner an massa skog och förra året la vi gräsmatta" säger Liv-Marion Isaksen, en av tomtägarna.
Foto: Simon Eliasson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!