Fälbåten bär på en spännande historia

Lars Lindström i Råneå har köpt segelbåten som får många att stanna upp. Med den har han tagit segelintresset till en ny nivå.

Den vackra fälbåten dra ögonen till sig. Den ligger i dag som ett smycke i Kängsöns småbåtshamn utanför Råneå. När ägaren Lars Lindström inte seglar den vill säga.

Den vackra fälbåten dra ögonen till sig. Den ligger i dag som ett smycke i Kängsöns småbåtshamn utanför Råneå. När ägaren Lars Lindström inte seglar den vill säga.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2021-07-19 12:00

Solen slösar med strålarna och det blåser fem-sex sekundmeter. I nästan 45 år har Lars Lindström i Råneå tillbringat sommarens lediga tid ute på havet men då har det handlat om moderna segelbåtar i plast. Nu har han köpt en så kallad fälbåt som han har i småbåtshamnen i Kängsön utanför Råneå.
– Det här är någonting helt annat än vad jag har haft tidigare. Det är mer riskabelt att segla en sån här så man måste ha ett gott omdöme när man är ute med den här. En modern segelbåt är så mycket mer förlåtande, säger han och stryker över relingen. 


Fälbåten var ofta den största båten på ett hemman vid kusten. Namnet fälbåt har ett dialektalt ursprung.
– Att vara i fälan innebär att man är på färd någonstans, berättar han.
Med den kunde man bland annat frakta kreatur som kanske skulle ut till någon av öarna på sommarbete. Sedan berättar Lars Lindström att fälbåten också användes i samband med säljakt.
– Den har ju en väldigt fallande stäv. Man kunde då dra upp den på isen in samband med säljakten. Sedan täckte man den med presenningar så att man kunde bo och laga mat i den, berättar han.
 

När den var uppe på isen kunde man trä in bommen genom gluggarna som också användes som årtullar. Det gjorde det möjligt att man kunde gå på isen på varsin sida om båten och trycka den framför sig samtidigt som man också höll balansen. 
Konstruktionen är mycket gammal men just den här är byggd i Korsnäs i Finland år 2000 och det finns i dag endast en handfull i norra Sverige.
– Det är ju lite av en kulturgärning som Lasse gör. De börjar ju vara ganska sällsynta, inflikar kompisen Hans Hansson som är med ut på havet den här eftermiddagen.
– Det är inte många som klarar av att bygga en sådan här båt i dag. Det är ju ett hantverk. Bara att välja virke var ju en konst. Sedan är mycket handsmitt, säger Lars Lindström och ler.
Man ser att han trivs ute på havet.
 

Solen och vattnet speglar sig i skrovet på den 8,7 meter långa och 2,7 meter breda båten.  
Det finns också modern teknik i den historiska båten. Lars Lindström har monterat dit två elmotorer vilket möjliggör att köra den också när den är vindstilla.
– Det gör det ju så mycket enklare. Den är ju byggd för sex roddare så det här är ju inte någon pjäs som man ror själv, säger han med ett skratt.
Sedan tillägger han:
– Men helst av allt vill jag ju segla den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!