Kulturföreningen Raan.nu växer och fyller tio år

Förr sågs Kent Höglund nästan alltid i IFK Råneås blå-vita träningsoverall. I dag bär han lika ofta orangefärgad väst.

I dag är Raan.nu en av länets största kulturföreningar. 
Från vänster: Agneta Löf, Birgitta Johansson Norberg, Lars Sjöberg, Leif ”Liffen” Larsson, Seth Holmvall, Kent Höglund och Tore Sundqvist.

I dag är Raan.nu en av länets största kulturföreningar. Från vänster: Agneta Löf, Birgitta Johansson Norberg, Lars Sjöberg, Leif ”Liffen” Larsson, Seth Holmvall, Kent Höglund och Tore Sundqvist.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2020-07-04 09:30

I år på Norges nationaldag den 17 maj kunde människorna i Råneåbygden sträcka på sig lite extra. Då hade det gått exakt tio år sedan föreningen Raan.nu bildades. Det handlade om ett gäng entusiaster som skapade en unik sajt där man samlar gamla historiska bilder med anknytning till bygden. Föreningen har vuxit från ett litet hobbyprojekt till att nu omfatta fler än 23 byar i bygdens byar. Alla medlemmar kan också tillsammans hjälpas åt för att dela med sig av namn och minnen som är knutna till bilderna. 
–  Egentligen började det väl med att jag ville skriva en bok om Råneås historia. Det blev det här istället, säger Kent Höglund och ser sig omkring. 


Han har alltid varit engagerad i IFK Råneå. De senaste tio åren har han också lagt ner själ och hjärta i föreningen Raan.nu. Den blåvita träningsoverallen används fortfarande ofta men många gånger bär han Raan.nu:s orangefärgade väst utanpå.  
–  Jag bor ju inne i centrala Luleå och trivs bra med det men en stor del av mitt hjärta finns ändå här i Råneå, säger han. 
Han var alltså med om att starta föreningen. Samtidigt var det IT-entreprenören Lars Sjöberg som skapade den tekniska lösningen och som gjorde allting möjligt. 
–  Jag bor i Luleå men har ju vuxit upp i Råneå. Min pappa hade också varit intresserad av foto och jag kände att det här är rätt väg att gå. Därför vill jag vara en del av det här, säger Lars Sjöberg. 


Den lilla kyrkstugan som några i föreningen äger fungerar i dag som en samlingsplats. Den här vackra förmiddagen sprakar det gemytligt från öppenspisen. Föreningen har hela tiden vuxit och i dag är 1 050 familjer anslutna. 
–  Vi är i dag Råneås största förening och en av norra Sveriges största kulturföreningar. Det är väl ändå rätt läckert, säger Kent Höglund med stolthet i rösten. 
I dag finns 13 912 unika personer identifierade på sajten. Alla med någon form av anknytning till bygden. Genom deras gärning vårdas och hålls bygdens historia vid liv. 
–  I början var vi bara några stycken som arbetade med bilderna och det blev rätt betungande. Nu är vi många fler som hjälps åt, säger Lars Sjöberg. 
På så sätt har Raan.nu vuxit till att bli en historisk och lokal liten folkrörelse där fler och fler involveras. 
–  Jag har försökt att göra det så enkelt som möjligt att administrera. På så sätt kan man också få fler att engagera sig, fortsätter Sjöberg. 


Under coronapandemin har intresset för att kunna ta del av föreningens bilder ökat ytterligare. 
–  I och med att man inte rör sig på samma sätt som tidigare upplever vi större trafik på sajten och ett ökat engagemang från medlemmarna, berättar Kent Höglund. 
Det arbete som Raan.nu har gjort är i mångt och mycket unikt för Sverige. De orter som vill kan gå i föreningens spår och bygga upp en liknande bildbank. 
–  Vår plattform kan man bara klona. Sedan kör man igång den i en helt annan by. Det skulle kunna finnas tusen sådana här sajter i Sverige för alla byagrupperingar. Men man måste ha drivkraften, engagemanget och administratörerna, säger Lars Sjöberg.               
 

Sedan reser sig sällskapet upp och lämnar den ombonade och trivsamma lilla kyrkstugan. 
– Jag tycker att man har ett ansvar att ta hand om till exempel gamla bilder. Och man kan bara inte förutsätta att någon annan gör det åt en, säger Lars Sjöberg. 

När Birgitta Johansson Norberg lämnade sitt arbete som chef för Medborgarkontoret i Råneå kontaktades hon av Kent Höglund. I dag ingår hon i styrelsen i Raan.nu.
När Birgitta Johansson Norberg lämnade sitt arbete som chef för Medborgarkontoret i Råneå kontaktades hon av Kent Höglund. I dag ingår hon i styrelsen i Raan.nu.
Fakta föreningen Raan.nu


* Bilderna läggs upp på webbplatsen. De samlas under den by där människorna på bilden har levt. 

 * Genom en snillrik webbsajt kan alla medlemmar sedan hjälpas åt att identifiera människorna på bilderna

* I dag finns 10 476 bilder på sajten och 13 912 unika personer är identifierade med namn.

* 23 byar är anslutna. Varje by har sin egen administratör. 

* Medlemstalet är nu uppe i 1050 familjer. 

* Namnet Raan är det gamla dialektala namnet för Råneå. Parken mitt i Råneå har fått namnet Raanparken. 

Karta: Råneå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!