Kritiken efter skadegörelsen i sporthallen

Under fredagskvällen utsattes sporthallen i Råneå för skadegörelse. Vattenskadan i omklädningsrummen blir kostsam för Luleå kommun. Då riktar IFK Råneås ordförande Owe Höglund kritik mot kommunens besparingar.

IFK Råneås ordförande Owe Höglund tror att risken för liknande skadegörelse som den som inträffade i Råneå sporthall i fredags kan minimeras om man har vaktmästare i tjänst även på kvällar och helger.

IFK Råneås ordförande Owe Höglund tror att risken för liknande skadegörelse som den som inträffade i Råneå sporthall i fredags kan minimeras om man har vaktmästare i tjänst även på kvällar och helger.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2018-04-19 17:27

För ett par veckor sedan vandaliserades högstadiet i Råneå. Reparationerna har precis inletts när nästa bakslag kom. Under fredagseftermiddagen och kvällen hade några vistats i omklädningsrummen efter stängning. Ett tvättställ hade pluggats med servetter samtidigt som kranen hade lämnats påslagen. Av en tillfällighet upptäcktes det hela några timmar senare men då var omklädningsrummen på herrarnas sida redan översvämmade.

– Vi kommer att få byta mattor. Det blir i princip i båda delarna i pojkarnas omklädningsrum. Vi har anlitat ett företag som har mätt fukten och vet att det måste göras, säger Kenneth Sundquist som är förvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun.

Arbetet ska göras under sommaren när skolan är stängd. Sundquist uppskattar att det hela kommer att kosta mellan 150 000 kronor och 200 000 kronor.

Mattan i själva sporthallen klarade sig utan skador.

– Ja, tack och lov. Hade den också blivit skadad hade reparationskostnaderna och saneringen blivit bra mycket högre. Det är nog illa som det är nu, säger Sundqvist.

Vid sidan av skolans verksamhet är IFK Råneå den som nyttjar sporthallen mest. Owe Höglund är ordförande i föreningen och han är kritisk till att Luleå kommun har genomfört en besparing från mitten av februari där en vaktmästartjänst har försvunnit. Följden av den besparingen har medfört att det inte finns någon vaktmästare som arbetar under kvällar och helger.

– Hur de olika förvaltningarna fördelar det sinsemellan är inte intressant. Följden blir i slutändan att det saknas vaktmästare här under kvällar och helger, säger han.

Efter den neddragningen är det nu den som hyr lokalen som måste öppna och stänga lokalerna. Tidigare har vaktmästare låst. Sedan har de haft en rutin där de har kontrollerat att ingen gömmer sig kvar i omklädningsrum och andra utrymmen.

– Vi har till exempel unga tonårstjejer som är ledare. De låser när de går men det kan ju inte ligga på dem att gå runt och kontrollera och patrullera för att upptäcka sådant här sent på kvällarna, säger Höglund.

Glenn Robarth är områdeschef på fritidsförvaltningen hos Luleå kommun.

– Den stora ändringen är att skolan har dragit in sina vaktmästare, säger Robarth.

Han tror inte att en tjänstgörande vaktmästare hade gjort skillnad.

– Nej, inte just i det här fallet. Det kom ju folk inte så långt efter, säger han.

– Men det är ju ren tur att den personen råkade dyka upp. Hade hon inte kommit dit hade det stått och runnit vatten hela natten och då hade förmodligen också hela det nylagda golvet i själva hallen fått rivas upp, kontrar Höglund.

Föreningsordföranden tycker att det är ointressant vilken förvaltning i kommunen som avlönar de olika vaktmästarna.

– Det tas ur samma börs i slutändan. Från våra skattepengar. Följden blir försämrad service och den besparing som man gör är lika med noll. Vaktmästare som arbetar på kvällen har också en förebyggande effekt bara genom sin närvaro, säger han.

IFK Råneå har nu kontaktat politiker och hoppas på en ändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!