Den 4 juni hölls ett informationsmöte med föräldrar till barn som i dag går i skolan i Vitå. Där medverkade rektor, samt barnens kommande klasslärare. Erika Modig, förälder till en snart sjuårig pojke, påpekar att de flesta nog känner sig trygga med skolsituationen som blir för barnen.
– Det känns ganska självklart att de kan ta hand om våra barn på Råneåskolan. Oron handlar nu främst om hur barnen ska ta sig till skolan på ett säkert sätt.
Frågan om skolskjuts har diskuterats en hel del och Norrbottens Media har tidigare rapporterat om att barnen som i dag går i skola i Kyrkbyn, Gammelstad, kommer att få skoltaxi till Mariebergsskolan. Då barnen från Vitåskolan i flera fall är hänvisade till att kliva av och på bussen vid hållplatser längs 70- och 90-vägar ifrågasätter Erika Modig varför taxi inte kan vara en lösning för de barnen. Hon uppger också att det inte gick att få några som helst svar på frågorna om barnens säkerhet vid resorna till och från Råneåskolan på mötet.
– Rektorn kunde ju inte svara på det, utan hänvisade till skolskjutsteamet. Men ingen därifrån fanns på plats.
Hon känner en stor oro för hur hennes sjuåring ska kunna kliva av och på bussen tryggt och säkert längs en 90-sträcka och menar att otryggheten för barnen också blir större i och med att kommunen sparar in på skolskjutsar och hänvisar barnen till vanlig linjetrafik.
Erika Modig påpekar att det i underlaget till barn- och utbildningsnämndens beslut om skolnedläggningarna fanns ett bilagt dokument, rapporten "Bra skolvägar", om hur skolvägarna i Luleå kommun ska säkras. Skolvägen till och från Vitåskolan är inte omnämnd. Hon skickade e-post till barn- och utbildningsnämndens kansli och frågade varför. Svaret blev följande:
"De orter, stadsdelar, byar och samhällen som inte omnämns i dokumentet bedöms uppfylla kriterierna för bra skolvägar eller sådana som redan är åtgärdade". Men det finns inga sådana åtgärder vidtagna längs vägsträckorna där på- och avstigningsplatserna som Vitådalsbarnen nu ska använda för att skapa en säker trafikmiljö, påpekar hon.
– Det ska enligt dokumentet finnas exempelvis timglasrefuger, trottoarkanter och skyltar för att skolvägen ska räknas som säker. Inget av det finns här! Hur kan man då mena att det är en säker skolväg?