Intresset för pimpelfiske svalnar aldrig

Fler började att intressera sig för pimpelfiske i samband med pandemin. Tommy Forsmark från Råneå är en erfaren fiskare som gärna bjuder på tips och råd.

Glädjen att få upp en fin röding slår det mesta. Tommy Forsmark kan det här fiske bättre än de flesta och han har samma passion i dag som för 30 år sedan.

Glädjen att få upp en fin röding slår det mesta. Tommy Forsmark kan det här fiske bättre än de flesta och han har samma passion i dag som för 30 år sedan.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2023-01-15 07:00

Man ser i ansiktet på Tommy Forsmark när fisken hugger. Han rör sig snabbt bakåt för att hålla linan sträckt eftersom han vet om att rödingen kan ha en tendens att vilja simma uppåt.

– Får man slacklina är risken stor att man tappar den. Så det gäller att hålla linan sträckt och få den på kroken så att den inte kan spotta ut mormyskan, säger han.

Samtidigt drillar han fisken genom att lätta upp spärren på den lilla enkla plastrullen för att helt sonika låta tummen bli slirbroms.

– Det finns ju rullar med slirbroms. Men det här blir en annan känsla. Och med de här tunna spöna får man alltid så bra kontakt med fisken. Det ska vara kul att drilla fisken. Fisket blir för mig roligare på det här sättet, säger han.

På det här sättet tröttar han ut fisken för att till sist ta upp fisken genom hålet. Men han lyfter den aldrig i linan. I stället sätter han handen under fisken i hålet och lyfter upp den på isen.

– Sådärja! Den här är ju fin. Inte långt från kilot, säger han och myser.

På Vitträskets is i Sörbyn träffas också unga och gamla.

Ingvar Eriksson är 82 år och han har fiskat i hela sitt liv. Mest har det handlat om abborre så fisket i de så kallade put-and-take-vattnen där man planterar in ädelfisk som sedan får fiskas är en annan sak.

– Tommy är bussig och kommer alltid med tips. Det är mycket värt. Han kan det här fisket och det är fint att han också delar med sig med tips, säger Ingvar Eriksson.

Och tipsen och trixen är många.

En bit därifrån sitter Joakim Nilsson som bor i Sunderbyn. Även han har fått en hel del hjälp av Tommy Forsmark. Och han känner att intresset för pimpelfiske har stegrats i takt med att han också har blivit duktigare.

– Det är som med golfen. Det är avkoppling. Man är i sin egen lilla bubbla. Prova och ta med dig någon kompis som är fiskare. Det är alltid roligt om man kan åka med någon som kan komma med något tips, säger han.  

Sedan fortsätter han:

– Tommy är en av de bästa fiskarna. Man får ju fråga de som kan. När jag började hade jag med mig en kompis som hade fiskat en del i fjällen och där använde han Akka-pirken. Men rätt snart insåg vi ju att vi behövde andra grejor när man fiskar i sådana här vatten, säger han och ler.

Sedan är det Ingvar Erikssons tur att få napp. Den röding som han till sist får upp ur hålet är snäppet mindre än den Tommy Forsmark nyss fick men den 82-årige veteraner än ändå mycket glad.

– Det här är roligt, säger han med eftertryck.

Det som är mindre roligt är den härva som han får på reven. Att reda ut trassliga linor när det är kallt ute hör till pimpelfiskets baksida. Tommy skyndar till med en, nej två, hjälpande händer.

– Jamen fyra händer kan vara bra sådana här gånger, säger han och ler.

I motsats från fjällen där man ofta fiskar med stora blänken och yviga rörelser används en annan teknik när man fiskar inplanterad ädelfisk. Väldigt många väljer små mormyskor tillsammans med en självlysande blink.

– I stället för stora rörelser så är det små rörelser som gäller. Vissa dagar eller år trivs fisken att hugga på stillastående fast det där varierar, säger Tommy.

Han hinner precis avsluta meningen när Jonas Berglund jublar i högan sky. Han har kommit till Sörbyn från Nyborg tillsammans med sin son och fisken som han nu har på kroken åker upp ur hålet men en faslig fart.

En bit bort sitter sonen – och snart är det hans tur att jubla. Tommy Forsmark myser och njuter av att höra engagemanget och glädjen. Den får honom att tänka på sin egen son Joel som har varit med på isen så många gånger tidigare.

– Det är så gudomligt härlig att höra. Herregud så många minnen man har från isen när vi har varit ute tillsammans. Nu finns det ju också små fina rullar som gör det enklare att fiska. Det här gör ju att alla i olika åldrar kan få uppleva hur roligt det är att få drilla en fisk, säger han.

Efter en stund blir det förhållandevis stilla på isen. Det är knappt en enda som får ett napp.

Det här har Tommy Forsmark varit med om tusentals gånger:

– Jamen så här är fisket. Det går i vågor. Man kan alltid prova i nya hål eller byta grejer. Eller också kan man prova på lite olika tekniker eller fiska på lite olika djup. Att se till att man har fräsch maggot och att sedan verkligen vara fokuserad. Inga telefoner eller annat. Ha fokus på fisket. Sedan handlar ju allt fiske om att ha tålamod.

Grundläggande utrustning

Varma skor och kläder
Ofta är rödingen på taget när det är kallt. Eftersom man sitter stilla kan man nästan inte klä sig för varmt. 

Isborr
Här finns ju motordrivna borrar eller sådana som drivs med borrmaskin. En vanlig vass isborr duger ändå mycket bra. 

Skrylla
En omtyckt variant av ryggsäck som man kan sitta på. Samtidigt kan man förvara fisk, matsäck och prylar i facken. 

Maggot
Den här lilla masken kan te sig äcklig men den är väldigt omtyckt av ädelfiskarna. Se till att alltid ha färsk maggot!
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!