Senada Eriksson är arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal i Luleå och arbetar inom hemtjänsten i Råneå. Hon säger lite skämtsamt att ett av kraven på de som anställs inom hemtjänsten är körkort.
– Arbetsgivaren borde lägga till den som vill jobba inte ska ha ett liv.
Men i verkligheten finns inte särskilt mycket att skratta åt, för Kommunals medlemmar i hemtjänstgrupperna Råneå södra och norra, är schemasituationen blodigt allvar. Schema läggs för fyra veckor åt gången och exakt hur de jobbar får de ofta veta tio dagar i förväg, inte mer.
Eliisa Hoikka, även hon skyddsombud och arbetsplatsombud, är småbarnsmamma och ensamstående. Hon vill helst jobba kväll och helg de veckor som barnen inte är hos henne. Men det går inte att styra över.
– Vi som arbetar tillsammans, vi känner ju varandra. Vi vill göra ett individanpassat schema. De som jobbar på schemastödet känner ju inte oss, de vet inget om hur vi har det, säger hon.
För några veckor skickades ett öppet brev till socialchefen Gabriella Sjöström. Bakom det stod all personal inom hemtjänsten i Råneå. I brevet vädjar de anställda om att få tillbaka kontrollen över sitt schema. Genom att göra sitt eget schema skulle personalen kunna anpassa arbetstiderna mer individuellt och fördela helgerna på ett sätt som möjliggör umgänge med familj och vänner.
Efter sommarens semester återkom de anställda ett nytt schema, där de i åratal så omdiskuterade delade turerna hade lagts ut även på vardagar. Arbetstiderna är då 7-12 med uppehåll för att sedan börja 16 och jobba till 21. Alternativt börja klockan 15 och jobba till 20. De som bor utanför samhället sitter mest i bilen dessa dagar.
Personalen vittnar om hur arbetskamrater gråter på jobbet för att de inte får ihop sina liv. Samtidigt vill de göra sitt bästa och fortsätta vara kommunens bästa hemtjänst, som Råneågrupperna utsågs till för några år sedan.
– Vi älskar vårt jobb, annars skulle vi inte sitta här, säger en i personalen.
Brevet till socialchefen skickades först via e-post direkt till henne. Men då svaret uteblev bestämde sig personalen för att skicka in det som en insändare till tidningen. Då kom det ett svar från Gabriella Sjöström. Hon slår fast att lokal schemaadministration, som kommunen tillämpade för tio år sedan, inte är aktuell att återinföra.
"Det skulle innebära att 47 årsarbetare skulle ägna sin arbetstid åt annat än vård och omsorg", skriver hon.
Enligt hemtjänstgrupperna i Råneå krävs endast några timmar per schemaperiod.
Schemat inom hemtjänsten är en mångårig stridsfråga för fackförbundet Kommunal. Kommunals Luleåordförande Henrik Alqvist har själv sin yrkesbakgrund inom hemtjänsten. Han har tröttnat på diskussionerna med tjänstemännen, som han menar inte leder någonvart.
– Jag kommer att lyfta upp detta till politikerna. Jag är på riktigt skitless, det var den här frågan som gjorde att jag blev fackligt aktiv och det är sex år sedan.
Han hänvisar till de extra pengar som regeringen har skjutit till kommunerna och menar att det nu är dags att använda dem till att förbättra arbetsmiljön för kommunens viktigaste yrkesgrupper.
– Luleå kommun måste vara rädd om sin vård- och omsorgspersonal.